Στις 27 Αυγούστου, στην πόλη της Πάφου κοντά στο διάσημο μεσαιωνικό κάστρο έλαβε χώρα η μεγαλύτερη πολιτιστική εκδήλωση του τρέχοντος έτους – το Φεστιβάλ “Ημέρα Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας. Ενότητα». Αυτή η εκδήλωση ήταν το αποκορύφωμα μιας σειράς πολιτιστικών εκδηλώσεων σε όλη την Κύπρο αφιερωμένων στην Ημέρα Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας και σχεδιασμένων να ενώσουν Ουκρανούς και Κύπριους από τα ανατολικά και δυτικά του νησιού.

Το φεστιβάλ συγκέντρωσε περισσότερους από χίλιους επισκέπτες-Ουκρανούς, Κύπριους και επισκέπτες του νησιού από άλλες χώρες.

Στο πλαίσιο της εορταστικής εκδήλωσης, έλαβε χώρα φιλανθρωπική έκθεση από Ουκρανούς και Κύπριους χειροποίητους δασκάλους, έκθεση έργων Ουκρανών καλλιτεχνών Irina Chaika και Veronika Cherniyenko, μαθήματα και quests για παιδιά. Μια μεγάλης κλίμακας εικαστική εγκατάσταση με το όνομα «United Ukraine» την οποία την δημιούργησαν παιδιά από 25 περιοχές της Ουκρανίας, που βρήκαν προσωρινό καταφύγιο στην Κύπρο, υποδέχτηκε τους επισκέπτες.

Μετά το ηλιοβασίλεμα, ξεκίνησε μια μεγάλη συναυλία με τη συμμετοχή ταλαντούχων Ουκρανών καλλιτεχνών που έκαναν Ουκρανικά τραγούδια, βραβευμένα με διεθνή βραβεία. Στο τέλος της βραδιάς, οι καλεσμένοι δέχθηκαν μια σταρ έκπληξη – ένα βίντεο-μήνυμα από τους νικητές της φετινής “Eurovision” – Kalush Orchestra, με ευχαριστήρια λόγια προς την Κυπριακή Δημοκρατία και τους κατοίκους της για τη σθεναρή υποστήριξη της Ουκρανίας.

Επίσης, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τους Κύπριους, ένα νέο τραγούδι από την διάσημη ουκρανική τραγουδίστρια-νικητή της Eurovision 2016-Jamala Thank you, stranger πραγματοποιήθηκε στο Φεστιβάλ. Η πρόσφατη κυκλοφορία αυτού του τραγουδιού πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας και ως μέρος της καμπάνιας Thank you, stranger, με σκοπό την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ χωρών φιλικών προς την Ουκρανία.

Ο Έκτακτης και Πληρεξούσιος Πρέσβης της Ουκρανίας στην Κυπριακή Δημοκρατία Ruslan Nimchynskyi ευχαρίστησε την Κυπριακή Δημοκρατία για την ενεργή υποστήριξή της.

Όπως σημείωσαν οι διοργανωτές της βραδιάς, η Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας απέκτησε τεράστιο νόημα για ολόκληρο τον κόσμο, γιατί αυτή τη στιγμή η Ουκρανία υπερασπίζεται όχι μόνο τα σύνορά της, αλλά υπερασπίζεται και τις βασικές αξίες της ίδιας της ουσίας της δημοκρατίας.

Η βραδιά ενότητας ολοκληρώθηκε με την πρεμιέρα της ταινίας που γυρίστηκε την Ημέρα της Σημαίας της Ουκρανίας, όταν μια ουκρανική σημαία μήκους 20 μέτρων πέρασε από τις 5 κύριες πόλεις της Κύπρου ως σύμβολο της ενότητας όλων των Ουκρανών.

Το φεστιβάλ έγινε δυνατό χάρη στις κοινές προσπάθειες του Ουκρανικού Οίκου στην Κύπρο (Πάφος), της Κοιvóτητας της Ουκρανό-Κυπριακής φιλίας και του οργανισμού CY4UA. Το φεστιβάλ διοργανώθηκε με την ισχυρή τεχνική υποστήριξη των εταιρειών SPM και Eska8.

Οι Ουκρανοί είναι ένα δημιουργικό, ανοιχτό και ειρηνικό έθνος που ξέρει πώς να είναι φιλόξενο! Η αποστολή του φεστιβάλ «Ημέρα Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας. Ενότητα» ήταν να ευχαριστήσουμε τους κατοίκους της Κύπρου με όλη τη ζεστασιά της ουκρανικής ψυχής, καθώς και να εισαγάγει την ουκρανική κουλτούρα – έτσι ώστε αμέσως μετά τη νίκη, οι ίδιοι οι Κύπριοι να έχουν επιθυμία να επισκεφθούν τη φιλόξενη και ανεξάρτητη Ουκρανία!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ