Σαν σήμερα, στις 8 Ιουνίου του 1954, γεννήθηκε στη Λεμεσό ο Μάριος Τόκας, ένας εκ των σπουδαιότερων Κύπριων μουσικοσυνθετών του νησιού.

Με αφορμή τα γενέθλια που θα ήταν σήμερα κανονικά εάν δεν “έχανε” την μάχη με τον καρκίνο, τα παιδιά του θέλησαν να μοιραστούν μια αδημοσίευτη φωτογραφία με τον πατέρα τους από το παρελθόν όταν ήταν ακόμη εν ζωή.

Πρόκειται για μια φωτογραφία από κάποια γενέθλια του καλλιτέχνη χρόνια πριν, όταν τα παιδιά του ήταν ακόμη πολύ μικρά. Στην φωτογραφία, ο ίδιος σβήνει τα κεράκια της τούρτας παρέα με τα “αγγελούδια” του στο γραφείο του.

Στην ανάρτηση που δημοσίευσαν τα παιδιά του, έγραψαν συγκεκριμένα:

Σαν σήμερα, το 1954, γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου ο Μάριος Τόκας. Σήμερα μοιραζόμαστε μαζί σας μια πολύ όμορφη φωτογραφία στην οποία ο Μάριος Τόκας σβήνει κεράκια γιορτάζοντας τα γενέθλιά του στο σπίτι του, μαζί με την οικογένειά του.
Μάριος Τόκας (08 Ιουνίου 1954 – 27 Απριλίου 2008)

Η συγκινητική φωτογραφία, όπως και τα λόγια που μοιράστηκαν με αφορμή την εν λόγω μέρα, μας υπενθύμισαν πως ένας καλλιτέχνης τόσο σπουδαίος, διαχρονικός και με ήθος παρά τις τεράστιες επιτυχίες του, θα μας συντροφεύει πάντα με την μοναδική μουσική κληρονομιά που άφησε πίσω του.

Ποιος ήταν ο Μάριος Τόκας;

Έζησε από την πρώτη γραμμή -ως φαντάρος- τις δύο φάσεις της τουρκικής εισβολής.

Με τη μουσική ασχολήθηκε από πολύ μικρός, με τη βοήθεια ενός πιάνου που του χάρισε ο πατέρας του. Αφορμή στάθηκε μία συναυλία στη Λεμεσό το 1967 με τον Μίκη Θεοδωράκη, τη Μαρία Φαραντούρη, τον Δημήτρη Μητροπάνο, τον Γιάννη Πουλόπουλο και την Ελένη Ροδά. Τότε ήταν 13 ετών και «συγκλονίστηκε», όπως είχε δηλώσει.

Το 1975 εγκατέλειψε την Κύπρο και μετακόμισε στην Αθήνα για να φοιτήσει στη Φιλοσοφική Σχολή, ενώ παράλληλα σπούδασε και στο Εθνικό Ωδείο.

Το 1978 κυκλοφόρησε την πρώτη του δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Τα τραγούδια της παρέας» σε δικούς του στίχους και ερμηνευτή τον Μανώλη Μητσά. Ακολούθησε ο δίσκος τα «Μικρά ερωτικά» με ερμηνευτή τον Αντώνη Καλογιάννη και κατόπιν το «Στη λεωφόρο της αγάπης» με ερμηνευτές τον Γιάννη Πάριο, τη Χαρούλα Αλεξίου, τη Δήμητρα Γαλάνη και τον Διονύση Θεοδόση.

Ο επόμενος δίσκος του «Σαν τρελό φορτηγό» με τον Γιάννη Πάριο γνώρισε τεράστια επιτυχία, για να ακολουθήσει ένας ακόμη δίσκος, «Η εθνική μας μοναξιά», με ερμηνευτή τον Δημήτρη Μητροπάνο. Τον Μητροπάνο επέλεξε ως ερμηνευτή και στα «Λαδάδικα», γράφοντας τη δική του, χρυσή σελίδα στο πεντάγραμμο. Συνεργάστηκε ακόμα με πολλούς άλλους σημαντικούς τραγουδιστές, όπως ο Γιώργος Νταλάρας, η Γλυκερία, ο Πασχάλης Τερζής, ο Λάκης Χαλκιάς, ο Θέμης Αδαμαντίδης, η Κατερίνα Κούκα κ.ά.

Σταθμός στην καριέρα του υπήρξε η συνεργασία του με τον Γιάννη Ρίτσο στον δίσκο «Πικραμένη μου γενιά» (1981), ενώ σημαντική δουλειά του θεωρείται επίσης η μελοποίηση εκκλησιαστικών ποιημάτων με τον τίτλο «Θεομήτωρ Μαρία».

Ο Μάριος Τόκας πέθανε στις 27 Απριλίου του 2008, νικημένος από τον καρκίνο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ , , ,

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ