Η εικαστική έκθεση “I’ve made you a palm-tree” παρουσιάζεται αυτό το Δεκέμβρη και Ιανουάριο, ως αστική παρέμβαση στο πρώην Hondos Centre (Οδός Ζήνας Κάνθερ 20, έναντι εστιατορίου Paul) στο εμπορικό κέντρο της Λευκωσίας. Ενεργοποιώντας την πρόσοψη του κτιρίου, ο περαστικός-θεατής έχει πρόσβαση στα εκθέματα από τον πεζόδρομο, καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας και της νύχτας, σύμφωνα με την χρονική και χωρική του άνεση, αποτελώντας πλέον την μόνη ανοιχτή και αυτόνομη έκθεση αυτή τη στιγμή στη Κύπρου, εν όψη των νέων μέτρων περιορισμού της πανδημίας.

Με θεματικό άξονα την εγκαθίδρυση του φοινικόδεντρου ως χαρακτηριστικό του Κυπριακού αστικού τοπίου και ως σύμβολο της πολιτισμικής μας ταυτότητας, η έκθεση εντοπίζει ιστορικά την έλευση του σπόρου στο νησί και επισημαίνει την άρρηκτη σύνδεσή του με τον άνθρωπο που το έχει φυτέψει και που το έχει ζήσει. Ψηλή και στέρεη κολόνα, ριζωμένη στο χώμα, αψηφά τον ορίζοντα με την κατακόρυφη στάση της, ανοίγει προς το ουράνιο ταβάνι σε μία έκρηξη από μακριές και κοφτερές βελόνες.

Η συνεργασία του εικαστικού PASHIAS, του ιστορικού τέχνης Ιωσήφ Χατζηκυριάκου (Ίδρυμα Φοίβος Σταυρίδης – Αρχεία Λάρνακας) και της αρχιτέκτονα Κατερίνας Σκουφαρίδου (Emblem Gallery) έχει ως αποτέλεσμα την διαμεσική προσέγγιση του φοινικόδεντρου ως έμβλημα κινητικότητας και μετατόπισης πολιτισμικών ιδεωδών μέσα σε ένα ανοιχτό πεδίο χρονικής και γεωγραφικής προέλευσης. Από τις Φοινικικές επιδράσεις του αρχαίου βασιλείου του Κιτίου, στις σχέσεις του νησιού με την Αίγυπτο και τις χώρες της Μεσοποταμίας, το πέρασμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μέχρι τις τάσεις εκμοντερνισμού των παραλιακών μετώπων σύμφωνα με τις προδιαγραφές ανάπτυξης του διεθνές εμπορίου.

Το ταξίδι και η διάδοση του σπόρου παρουσιάζεται μέσω διαφορετικών προοπτικών, χωρογραφικής τοποθέτησης ή κοινωνικής αντίληψης, εξερευνώντας το αίσθημα του ‘ανήκειν’ σε σχέση με τις τρέχουσες κοινωνικοπολιτικές συνθήκες. Μέσα από τις πρακτικές της φωτογραφίας, εγκατάστασης, γραφιστικού σχεδιασμού και συγγραφής κειμένων, το ανθρώπινο σώμα, ως βασικό υλικό δημιουργίας, ‘ριζώνει’ παράλληλα με το φοίνικα, ως σύμβολο τοπικό και οικείο, ταυτόχρονα ξένο και εξωτικό.

Πληροφορίες: www.pashias.art/ive-made-you-a-palm-tree

“I’ve made you a palm-tree”

24/7 Εικαστική Έκθεση

Δεκέμβριος 2020 – Ιανουάριος 2021, Πρώην Hondos Centre, Ανοιχτή καθ’ όλη την διάρκεια ημέρας & νύχτας

Συνεργάτες: PASHIAS, Ιωσήφ Χατζηκυριάκος, Κατερίνα Σκουφαρίδου

Υποστηρικτές: Ίδρυμα Φοίβος Σταυρίδης – Αρχεία Λάρνακας, Emblem Gallery, Pantelis Pashias Co. Ltd, Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας (NiMAC)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ , , , ,

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ