Χρειάστηκαν 38 λεπτά για να μεταφερθεί το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ από τα ανάκτορα του Μπάκινγχαμ στο Αβαείο του Γουέστμινστερ σε μια διαδρομή περίπου δύο χιλιομέτρων. Στη νεκρική πομπή συμμετείχαν τα μέλη του βασιλικού ιππικού, ενώ ακολούθησαν ο βασιλιάς Κάρολος, τα τρία αδέλφια του και παιδιά της Βασίλισσας, αλλά και τα εγγόνια της.

Όπως ήταν φυσικό, ξεχώρισε ο Γουίλιαμ και ο Χάρι. 25 χρόνια μετά την κηδεία της μητέρας τους βρέθηκαν για ακόμα μια φορά ο ένας δίπλα στον άλλον, να ακολουθούν ένα φέρετρο στους κεντρικούς δρόμους του Λονδίνου. Λίγο πιο πίσω, στα αυτοκίνητα που αποτελούσαν τη νεκρική πομπή ήταν τόσο η βασιλική σύζυγος Καμίλα, όσο και η πριγκίπισσα Κέϊτ Μίντλετον και η δούκισσα του Σάσεξ Μέγκαν Μαρκλ. Λίγο αργότερα, συνόδευσε τον συζυγό της και τίμησε τη Βασίλισσα με μία βαθιά υπόκλιση μπροστά από το φέρετρο. Φορούσε, μάλιστα, ένα ζευγάρι σκουλαρίκια που της είχε χαρίσει η βασίλισσα Ελισάβετ λίγο μετά την επισημοποίηση της σχέσης της με τον Χάρι. Ειρωνία της τύχης; Τη στιγμή που όλες οι γυναίκες της βασιλικής οικογένειας επιλέγουν για τις ημέρες αυτές κοσμήματα που ανήκαν στη συλλογή της Βασίλισσας, εκείνη τα αφήνει όλα πίσω. Χρόνια πριν είχε εκφράσει και γραπτώς την επιθυμία να ταφεί με τη βέρα της και το δαχτυλίδι αρραβώνων που της είχε δωρίσει δεκαετίες πριν ο Φίλιππος.

Παρά τους χιλιάδες πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί κατά μήκος του δρόμου, ώστε να παρακολουθήσουν τη μεταφορά, μία πρωτοφανης σιωπή επικρατούσε. Αυτή διαταρασσόταν σποραδικά από τον ήχο των φλάς, τους κανονιοβολισμούς από το Χάϊντ Παρκ και την πένθιμη καμπάνα του Big Ben. Η διαδρομή αυτή και η 20λεπτη λειτουργία με τον προκαθήμενο της Αγγλικανικής Εκκλησίας Αρχιεπίσκοπο του Καντερμπέρι Τζάστιν Γουέλμπι σηματοδότησε την έναρξη του λαϊκού προσκυνήματος, το οποίο θα ολοκληρωθεί στις 8:30 το πρωί της ημέρας της κηδείας, Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου.

Ακόμα και ένα εκατομμύριο άτομα ενδέχεται να συμμετάσχουν στο λαϊκό πρόσκύνημα, περνώντας μπροστά από το φέρετρο της Ελισάβετ και αποχαιρετώντας έτσι από κοντά τη μακροβιότερη μονάρχη του Ηνωμένου Βασιλείου. 24 ώρες το 24ωρο μέχρι την ημέρα της κηδείας, με σενάρια που κάνουν λόγο ακόμα και για πάνω από 8 χιλιόμετρα ουρά, 35 ώρες αναμονής, 10.000 αστυνομικούς και πάνω από 1800 στρατιωτικούς. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, λόγω της μεγάλης προσέλευσης η ουρά να «κλείσει» ακόμα και το βράδυ του Σαββάτου καθώς δεν θα είναι δυνατό όλοι όσοι θα περιμένουν να μπορέσουν να φτάσουν μέχρι το Γουεστμίνστερ Χολ.

Ο πρώτος πολίτης που μπήκε στο Αβαείο ήταν ένας 24χρονος πρόσκοπος. Με την παρουσία του θέλησε να τιμήσει τη Βασίλισσα, δηλώνοντας στα Μέσα ότι «βελτιωσε τις ζωές δεκάδων χιλιάδων νέων». Η ουρά πίσω του είχε ήδη ξεπεράσει τα τέσσερα χιλιόμετρα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ , ,

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ