Έχει περάσει μόλις ένας χρόνος από τότε που η βασίλισσα Ελισάβετ έχασε τον επί 73 χρόνια αγαπημένο της σύζυγο, πρίγκιπα Φίλιππο, ενώ ο Δούκας του Εδιμβούργου ήταν 99 ετών όταν πέθανε στο Κάστρο του Ουίνδσορ στις 9 Απριλίου 2021. Ωστοσο, φαίνεται ότι οι υποθέσεις του εξακολουθούν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Η εφημερίδα The Guardian αμφισβητεί την απόφαση αποκλεισμού του Τύπου από μια ακρόαση για το αν η διαθήκη του Δούκα του Εδιμβούργου πρέπει να παραμείνει μυστική στο Εφετείο. Συνήθως, μετά το θάνατο ενός ανώτερου μέλους της βασιλικής οικογένειας, υποβάλλεται αίτηση για σφράγιση της διαθήκης στον Πρόεδρο του Οικογενειακού Τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Βασίλισσα Ελισάβετ

Ο σημερινός πρόεδρος άκουσε νομικά επιχειρήματα από δικηγόρους που εκπροσωπούν την περιουσία του Φίλιππου και τον Γενικό Εισαγγελέα -που εκπροσωπεί το δημόσιο συμφέρον σε τέτοια θέματα- σε μια ιδιωτική ακρόαση τον Ιούλιο του περασμένου έτους.

Ο Πρόεδρος του Οικογενειακού Τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, είναι ο φύλακας ενός χρηματοκιβωτίου που περιέχει 30 φακέλους με τον καθένα να περιλαμβάνει τη σφραγισμένη διαθήκη ενός αποθανόντος μέλους της βασιλικής οικογένειας. Η Guardian αμφισβητεί τώρα την απόφαση να διεξαχθεί αυτή η ακρόαση ιδιωτικά, υποστηρίζοντας ότι ήταν «δυσανάλογη και αδικαιολόγητη».

Σε έγγραφα που κατατέθηκαν στο Εφετείο, οι δικηγόροι της Guardian υποστήριξαν ότι ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου «έκανε νομικό σφάλμα» αρνούμενος στα μέσα ενημέρωσης την ευκαιρία να υποβάλουν παραστάσεις σχετικά με το εάν η ακρόαση της αίτησης για τη σφράγιση της διαθήκης έπρεπε να γίνει κατ’ ιδίαν, χωρίς να επιτρέπεται η παρουσία εκπροσώπων του Τύπου.

Το Εφετείο χορήγησε στην Guardian άδεια να ασκήσει έφεση τον Ιανουάριο. «Η απόφαση να εκδικαστεί ιδιωτικά η αίτηση σφράγισης της διαθήκης ήταν δυσανάλογη και αδικαιολόγητη», αναφέρθηκε. Ακόμα, υποστήριξαν ότι ήταν λάθος του εκτελεστή της περιουσίας του Φιλίππου να υποστηρίξει ότι το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης για την ακρόαση ήταν «επιτακτική περιέργεια», προσθέτοντας: «Αυτά είναι θεμελιώδη θέματα δημοσίου συμφέροντος που αφορούν τα μέλη της βασιλικής οικογένειας και του ηγεμόνα σε μια συνταγματική μοναρχία».

Πρώτη δημοσίευση στο Hello Magazine

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ