300 χιλιόμετρα. Έξι ώρες. Επτά οχήματα. Από το κάστρο Μπαλμόραλ μέχρι το παλάτι του Χόλιρουντχαουζ στο Εδιμβούργο, την πρωτεύουσα της Σκωτίας. Το φέρετρο έφτασε στον προαύλιο χώρο του Παλατιού και από εκεί μεταφέρθηκε στην Αίθουσα του Θρόνου. Πρόκειται για την πρώτη στάση της βασιλικής νεκρικής πομπής που ξεκίνησε την Κυριακή και θα ολοκληρωθεί στο Λονδίνο, στο κάστρο του Ουίνδσορ, στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου και στη βασιλική κρύπτη, όπου θα γίνει και η ταφή.

Μεσολαβούν, όμως, εφτά ακόμα ημέρες. Κατά τη διάρκεια αυτών, πραγματοποιείται σήμερα η θρησκευτική τελετή στον καθεδρικό ναό του Αγίου Αιγιδίου (Saint Giles) παρουσία του βασιλιά Καρόλου Γ’ και της συζύγου του. Θα έχει προηγηθεί η επίσκεψή τους στο Westminster Hall, όπου και θα συναντηθούν με τα μέλη του κοινοβουλίου και των λόρδων, ώστε να δεχτούν τα συλλυπητήριά τους. Στη συνέχεια θα ταξιδέψουν αεροπορικώς και φτάνοντας στο παλάτι του Χόλιρουντχαουζ, ο Βασιλιάς θα επιθεωρήσει την τιμητική φρουρά. Θα ακολουθήσει τελετή παράδοσης των κλειδιών στον προαύλιο χώρο του παλατιού. Αμέσως μετά, ο Βασιλιάς θα έχει ακρόαση με τον πρώτο υπουργό, ενώ θα ακολουθήσει ακρόαση με τον προεδρεύοντα αξιωματούχο του σκωτσέζικου κοινοβουλίου. Θα παρευρεθεί και στο κοινοβούλιο της Σκωτίας.

Βρετανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι οι ουρές για το λαϊκό προσκύνημα στη σορό της βασίλισσας Ελισάβετ στο Λονδίνο θα είναι τεράστιες και θα χρειάζεται έως και 12 ώρες για να πλησιάσει κανείς το φέρετρο. Όσοι βρεθούν στην ουρά θα πρέπει να προετοιμάστουν «για ορθοστασία αρκετών ορών, ενδεχομένως ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας» με ελάχιστη ευκαυρία να καθίσουν καθώς η ουρά αυτή αναμένεται να είναι διαρκώς σε κίνηση. Τα μέτρα ασφαλείας αναμένεται να είναι δρακόντεια θυμίζοντας αυτά που εφαρμόζονται στα αεροδρόμια με όσους βρίσκονται στην ουρά να επιτρέπεται να κρατούν μόνο μια μικρή τσάντα με απλό άνοιγμα ή φερμουάρ.

Η σημερινή τελετή θα ξεκινήσει το απόγευμα αφού η πομπή θα μεταφέρει το φέρετρο στον καθεδρικό ναό του St Giles. Δίπλα στο φέρετρο θα βρίσκεται η Royal Company of Archers, μια επίλεκτη μονάδα τοξοτών. Υπηρετούν ως τελετουργικοί σωματοφύλακές του μονάρχη στη Σκωτία. Οι εντυπωσιακές σκούρο πράσινες στολές τους φέρουν μια κατακόκκινη ρίγα και ένα μεγάλο φτερό αετού στα καπέλα τους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ , ,

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ