«Επιχείρηση London Bridge».

Αυτό είναι το όνομα του σχεδίου που θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή με την είδηση του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ. Το σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης για το τι θα συμβεί αμέσως μετά το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ που εδώ και πολλά χρόνια καλύπτεται από άκρα μυστικότητα αποκαλύφθηκε από το Politico.

Η Βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία είναι 96 ετών, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Μπαλμόραλ. Σε περίπτωση που καταλήξει θα πρέπει άμεσα να μεταφερθεί στο Λονδίνο.

Κάποιες λεπτομέρειες σχετικά με το τι θα γίνει, έχουν ήδη γίνει γνωστές, όπως για παράδειγμα ότι η πρωθυπουργός θα ενημερωθεί με τηλεφώνημα από έναν υπάλληλο που θα του πει ότι «η Γέφυρα του Λονδίνου έπεσε», ενώ ο θάνατός της βασίλισσας Ελισάβετ θα ανακοινωθεί με έκτακτο δελτίο από το Press Association.

Το σχέδιο που θα ακολουθήσει η βρετανική κυβέρνηση μετά το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ είναι έτοιμο

Τα έγγραφα δείχνουν το εξαιρετικό επίπεδο δράσης που απαιτείται από όλα τα μέρη του βρετανικού κράτους, συμπεριλαμβανομένης μιας τεράστιας επιχείρησης ασφαλείας για τη διαχείριση του πρωτοφανούς πλήθους και του χάους που μπορεί να προκληθεί, όπως αναφέρει ακριβώς ένα επίσημο memo.

Αποκαλύπτουν σχέδια για το πώς η πρωθυπουργός και το υπουργικό του συμβούλιο θα συναντήσουν το φέρετρο της βασίλισσας στο σταθμό St. Pancras και το πώς ο νέος βασιλιάς Κάρολος θα ξεκινήσει μια περιοδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, μερικές ημέρες πριν την κηδεία.

Οι «μπανάλ και γελοίες» λεπτομέρειες

Οι λεπτομέρειες του χρονοδιαγράμματος για τις 10 ημέρες μεταξύ του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ και της κηδείας της, κυμαίνονται από το μπανάλ έως το γελοίο, όπως σημειώνει το Politico. Σε ένα έγγραφο, η Ντάουνινγκ Στριτ εκφράζει ανησυχίες πως θα αντιμετωπίσει ένα κύμα δημόσιας οργής εάν δεν κατεβάσει μεσίστιες τις σημαίες εντός 10 λεπτών από την ενεργοποίηση του σχεδίου και ίσως χρειαστεί να βασιστεί σε έναν εξωτερικό ανάδοχο για το έργο αυτό. Σε ένα άλλο, αποφασίστηκε ότι θα απαγορευτούν τα retweets σε όλα τα τμήματα του Γουάιτχολ, εκτός κι αν διαγραφούν από τον επικεφαλής επικοινωνίας της κυβέρνησης.

Ακολουθούν οι πλήρεις λεπτομέρειες της επιχείρησης «Γέφυρα του Λονδίνου» και της επιχείρησης «Εαρινή Παλίρροια» – το σχέδιο για την διαδοχή του Καρόλου στο θρόνο.

D- Day

Τις ώρες μετά το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ, θα πραγματοποιηθεί ένας «κατακλυσμός κλήσεων» για να ενημερωθεί η πρωθυπουργός, ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου (ο ανώτερος δημόσιος υπάλληλος της Βρετανίας) και ένας αριθμός ανώτερων υπουργών και αξιωματούχων. Η πρωθυπουργός θα ενημερωθεί από τον ιδιωτικό γραμματέα της βασίλισσας Ελισάβετ, ο οποίος θα ενημερώσει επίσης το γραφείο του Συμβουλίου του Προσωπικού Συμβουλίου, το οποίο συντονίζει τις κυβερνητικές εργασίες για λογαριασμό του μονάρχη.

Εσωτερικά, η ημέρα θα αναφέρεται ως «D-Day». Κάθε επόμενη ημέρα πριν από την κηδεία θα αναφέρεται ως «D+1», «D+2» και ούτω καθεξής.

Ο βασιλικός οίκος θα εκδώσει μια «επίσημη ειδοποίηση» που θα μεταφέρει την είδηση στο κοινό. Το Politico είδε επίσης ένα έγγραφο που περιγράφει το πώς θα κοινοποιήσουν οι μόνιμοι γραμματείς των τμημάτων, την είδηση στους υπουργούς τους. Συγκεκριμένα, οι οδηγίες που θα πρέπει να πουν είναι: «Μόλις ενημερωθήκαμε για τον θάνατο της Αυτού Μεγαλειότητας, της βασίλισσας». Θα ενημερώνουν επίσης τους υπουργούς, ότι «απαιτείται διακριτικότητα».

Οι υπουργοί και οι ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι θα λάβουν επίσης ένα e-mail από τη γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, το προσχέδιο του οποίου αναφέρει: «Αγαπητοί συνάδερφοι, με λύπη σας γράφω για να σας ενημερώσω για το θάνατο της Αυτού Μεγαλειότητας, της βασίλισσας».

Με τη λήψη αυτού του e-mail, οι σημαίες στο Γουάιτχολ θα κυματίσουν μεσίστιες. Ο στόχος είναι ότι αυτό μπορεί να γίνει μέσα σε 10 λεπτά.

Σε μια άσκηση που πραγματοποιήθηκε πριν από αρκετά χρόνια, η Ντάουνινγκ Στριτ εξέφρασε ανησυχίες πως αυτό θα ήταν αδύνατο, καθώς δεν διαθέτει υπάλληλο γι’ αυτή τη δουλειά και δεν ήταν βέβαιο πως θα υπάρχει πάντα κάποιος που θα είναι σε θέση να κατεβάσει τη σημαία. Ένας υπάλληλος της Ντάουνινγκ Στριτ προειδοποίησε την ομάδα της πρωθυπουργού πως κινδυνεύει με δημόσια οργή εάν πρέπει να κληθεί εξωτερικός εργολάβος για να κάνει αυτή τη δουλειά. Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, το ζήτημα τώρα πιστεύεται ότι έχει λυθεί.

Το κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου και αυτά της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας θα διακόψουν τις εργασίες τους. Εάν το κοινοβούλιο δε συνεδριάζει, θα ανακληθεί.

Σε μια ένδειξη πως το παλάτι συμβαδίζει με την εποχή, πολλά από τα άμεσα σχέδια σχετίζονται με τα social media. Η ιστοσελίδα της βασιλικής οικογένειας θα αλλάξει σε μαύρη με μια σύντομη δήλωση που θα επιβεβαιώνει το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ. Η ιστοσελίδα της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου – gov.uk – θα έχει ένα μαύρο μπάνερ στην κορυφή. Όλες οι σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της κυβέρνησης θα έχουν επίσης ένα μαύρο μπάνερ και θα αλλάξουν τις φωτογραφίες προφίλ στην κορυφή. Μη επείγον περιεχόμενο δεν πρέπει να δημοσιεύεται. Τα retweets απαγορεύονται ρητά εάν δεν διαγραφούν από τον επικεφαλής της κεντρικής κυβέρνησης.

Η επιχείρηση του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ έχει την ονομασία «Γέφυρα του Λονδίνου»

Η βασιλική οικογένεια θα ανακοινώσει τα σχέδια για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί 10 ημέρες μετά το θάνατό της. Η πρωθυπουργός θα είναι το πρώτο μέλος της κυβέρνησης που θα κάνει δήλωση. Όλα τα άλλα μέλη της κυβέρνησης θα λάβουν εντολή να μην σχολιάσουν μέχρι να μιλήσει η πρωθυπουργός.

Το υπουργείο Άμυνας θα μεριμνήσει για τους χαιρετισμούς όπλων σε όλους τους σταθμούς. Θα ανακοινωθεί εθνική σιγή ενός λεπτού. Η πρωθυπουργός, θα έχει στη συνέχεια ακρόαση με τον νέο βασιλιά και στις 6 μ.μ. ο βασιλιάς Κάρολος θα απευθύνει δημόσιο διάγγελμα στο έθνος.

Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Παύλου

Ταυτόχρονα, θα πραγματοποιηθεί μια λειτουργία στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στην καρδιά του Λονδίνου. Θα παραστεί η πρωθυπουργός και ένας μικρός αριθμός ανώτερων υπουργών. Η λειτουργία αυτή σχεδιάζεται να φανεί ως «αυθόρμητη», σύμφωνα με επίσημα έγγραφα που είδε το Politico.

Ημέρα D-Day+1

Στις 10 το πρωί την επομένη του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ, το Συμβούλιο Διαδοχής – το οποίο περιλαμβάνει ανώτερα κυβερνητικά στελέχη – συνεδριάζει στο παλάτι του Σεντ Τζέιμς για να ανακηρύξει τον βασιλιά Κάρολο ως νέο κυρίαρχο.

Εκατοντάδες ιδιωτικοί σύμβουλοι, συμπεριλαμβανομένου της πρωθυπουργού και των ανώτερων υπουργών, θα κληθούν να παραβρεθούν, φορώντας πρωινό φόρεμα ή κοστούμι με μαύρη ή σκούρα γραβάτα. Δεν πρέπει να φορούν κανένα διακοσμητικό.

Η προκήρυξη θα διαβαστεί στη συνέχεια στο παλάτι του Σεντ Τζέιμς και στο Royal Exchange του Λονδίνου, επιβεβαιώνοντας τον Κάρολο ως βασιλιά. Το Κοινοβούλιο θα συνεδριάσει για να συμφωνήσει σε ένα συλλυπητήριο μήνυμα. Όλες οι κυβερνητικές δραστηριότητες θα ανασταλούν για 10 ημέρες.

Στις 3:30 μ.μ., η πρωθυπουργός και το υπουργικό συμβούλιο θα έχουν ακρόαση με τον νέο βασιλιά. Θα ειπωθεί στους υπουργούς να μην φέρουν μαζί τους τους συζύγους τους.

Ημέρα D+2

Το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ θα επιστρέψει στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. Εάν η βασίλισσα πεθάνει στο Σάντριγχαμ, την κατοικία της στο Νόρφολκ , στην ανατολική Αγγλία, το σώμα της θα μεταφερθεί με το βασιλικό τρένο στο σταθμό St. Pancras στο Λονδίνο, όπου το φέρετρό της θα περιμένουν η πρωθυπουργός και οι υπουργοί του υπουργικού συμβουλίου.

Ο πρίγκιπας Κάρολος θα διαδεχθεί τη βασίλισσα Ελισάβετ μετά το θάνατό της και θα γίνει βασιλιάς

Εάν πεθάνει στο Μπαλμόραλ της Σκωτίας, θα ενεργοποιηθεί η επιχείρηση Unicorn (Μονόκερος), πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα της θα μεταφερθεί στο Λονδίνο με βασιλικό τρένο, εάν είναι δυνατόν. Εάν όχι, θα ενεργοποιηθεί η επιχείρηση Overstudy, πράγμα που σημαίνει ότι το φέρετρο θα μεταφερθεί με αεροπλάνο. Η πρωθυπουργός και οι υπουργοί θα παραστούν σε δεξίωση για να υποδεχτούν το φέρετρο.

Ημέρα D+3

Το πρωί, ο βασιλιάς Κάρολος θα λάβει τα συλλυπητήρια στο Westminster Hall. Το απόγευμα θα ξεκινήσει μια περιοδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, ξεκινώντας με μία επίσκεψη στο Κοινοβούλιο της Σκωτίας, και μια λειτουργία στον καθεδρικό ναό του Σεντ Τζιλς στο Εδιμβούργο.

Ημέρα D+4

Ο βασιλιάς Κάρολος θα φτάσει στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου θα λάβει συλλυπητήρια στο Κάστρο του Χίλσμπορο και θα παρακολουθήσει μια λειτουργία στον καθεδρικό ναό της Αγίας Άννας στο Μπέλφαστ. Θα πραγματοποιηθεί πρόβα για την επιχείρηση Lion (Λιοντάρι), την πομπή του φέρετρου από το παλάτι του Μπάκιγχαμ στο παλάτι του Γουεστμίνστερ.

Ημέρα D+5

Η πορεία από το παλάτι του Μπάκιγχαμ στο παλάτι του Γουέστμινστερ θα πραγματοποιηθεί σε μια τελετουργική διαδρομή μέσω του Λονδίνου. Θα ακολουθήσει λειτουργία στο Westminster Hall μετά την άφιξη του φέρετρου.

Ημέρα D+6 έως Ημέρα D+9 – και οι ανησυχίες του Γουάιτχολ

Η βασίλισσα Ελισάβετ θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο παλάτι του Γουέστμίνστερ για τρεις ημέρες, σε μια επιχείρηση με την κωδική ονομασία Feather (φτερό). Το φέρετρό της θα βρίσκεται πάνω σε ένα υπερυψωμένο κουτί γνωστό ως catafalque στο κέντρο του Γουεστμίνστερ Χολ, το οποίο θα είναι ανοιχτό για το κοινό 23 ώρες την ημέρα. Θα εκδοθούν εισιτήρια για VIP ώστε να μπορούν να κανονίσουν το χρονοδιάγραμμά τους.

Την 6η ημέρα θα πραγματοποιηθεί πρόβα για την κρατική νεκρώσιμη ακολουθία. Την 7η μέρα, ο βασιλιάς Κάρολος θα ταξιδέψει στην Ουαλία για να δεχθεί τα συλλυπητήρια στο κοινοβούλιο της Ουαλίας και θα παρακολουθήσει μια λειτουργία στον καθεδρικό ναό του Λιαντάφ στο Κάρντιφ.

Αυτή τη χρονική περίοδο, οι κυβερνητικές υπηρεσίες θα επωμιστούν την τεράστια προετοιμασία για την κηδεία. Τα έγγραφα που είδε το Politico, δείχνουν ότι, ενώ η κυβέρνηση πιστεύει γενικά ότι έχει την ικανότητα να πραγματοποιήσει με επιτυχία την κηδεία, το απαιτούμενο έργο θα είναι τεράστιο και έχουν δημιουργηθεί συγκεκριμένες ανησυχίες σχετικά με πιθανές προκλήσεις.

Τα τμήματα που αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη δυσκολία είναι το υπουργείο Εξωτερικών, το υπουργείο Εσωτερικών και το Τμήμα Μεταφορών.

Το υπουργείο Εξωτερικών έχει αναλάβει να κανονίσει τις αφίξεις αρχηγών κρατών και VIP από το εξωτερικό, με ανησυχίες σχετικά με τον τρόπο οργάνωσης της εισόδου σημαντικού αριθμού τουριστών στη χώρα σε περίπτωση που η βασίλισσα Ελισάβετ πεθάνει κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το υπουργείο Εσωτερικών είναι υπεύθυνο για τις ρυθμίσεις ασφαλείας και η κυβερνητική Γραμματείας Εθνικής Ασφάλειας και οι υπηρεσίες πληροφοριών θα βρίσκονται σε υψηλή επιφυλακή για τυχόν αυξημένη τρομοκρατική απειλή.

Το Υπουργείο Μεταφορών εξέφρασε ανησυχίες ότι ο αριθμός των ατόμων που μπορεί να θέλουν να ταξιδέψουν στο Λονδίνο θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στο δίκτυο μεταφορών και να οδηγήσει σε υπερπληθυσμό στην πρωτεύουσα.

Σε μια εντυπωσιακή εκτίμηση των σκηνών που θα μπορούσαν να εξελιχθούν, ένα υπόμνημα προειδοποιεί για το χειρότερο σενάριο στο οποίο το Λονδίνο κυριολεκτικά θα έχει «πλημμυρίσει» από κόσμο για πρώτη φορά, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα προσπαθήσουν να πάνε εκεί, με τους δρόμους, τα ξενοδοχεία, τις δημόσιες συγκοινωνίες, την αστυνόμευση, την υγειονομική περίθαλψη και βασικές υπηρεσίες να φτάνουν σε σημείο θραύσης. Έχουν επίσης εκφραστεί ανησυχίες σχετικά με την έλλειψη διαχειριστών για τον έλεγχο του πλήθους.

Η πρωθυπουργός και η βασίλισσα Ελισάβετ συμφώνησαν πως η ημέρα της κρατικής κηδείας θα είναι «Ημέρα Εθνικού Πένθους». Αυτό έχει οδηγήσει επίσης σε θέματα σχεδιασμού. Η ημέρα θα είναι ουσιαστικά αργία, αν και δε θα ονομαστεί ως τέτοια. Εάν η κηδεία πέσει το Σαββατοκύριακο ή σε υπάρχουσα αργία, δε θα χορηγηθεί επιπλέον αργία. Εάν η κηδεία πέσει σε καθημερινή, η κυβέρνηση δε σχεδιάζει να διατάξει τους εργοδότες να δώσουν στους υπαλλήλους τους αργία – τα έγγραφα λένε ότι αυτό είναι θέμα μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.

Ημέρα D+10

Η ίδια η κρατική κηδεία θα πραγματοποιηθεί στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ. Θα τηρηθεί δύο λεπτών σιγή σε ολόκληρη τη χώρα το μεσημέρι. Οι πομπές θα γίνουν στο Λονδίνο και το κάστρο Γουίνδσορ.

Θα ακολουθήσει τελετή στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο Γουίνσδορ και η βασίλισσα θα ταφεί στη βασιλική κρύπτη στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ,

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ