ΟΚΥπΥ: Προτεραιότητα η ασφάλεια και η υγεία των Νεογνών

Σύσκεψη στο Μακάρειο Νοσοκομείο με αντικείμενο τις αυξημένες νοσηλείες νεογνών

Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 26/10/2021 σύσκεψη στο Μακάρειο Νοσοκομείο υπό τον Γενικό Εκτελεστικό Διευθυντή του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Κύπρου (ΟΚΥπΥ) κ. Χρίστη Λοϊζίδη.

Από τις αρχές Οκτωβρίου 2021, παρατηρείται μεγάλη αύξηση του αριθμού νοσηλευόμενων στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) του ΝΑΜ ΙΙΙ..

Για την αποσυμφόρηση της αναφερόμενης Κλινικής, η οποία διαθέτει 48 κλίνες, 25 κλίνες Εντατικής Νοσηλείας και 23 κλίνες Ενδιάμεσης Νοσηλείας ενώ αυτή την περίοδο νοσηλεύονται σχεδόν 60 νεογνά, αποφασίσθηκαν τα ακόλουθα:

  • Περαιτέρω ενίσχυση της Μονάδας με Νοσηλευτικό προσωπικό, ούτως ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες που προκύπτουν από μακροχρόνιες άδειες ασθενείας.
  • Σε περίπτωση που θα υπάρξει ανάγκη για περαιτέρω στελέχωση σε Ιατρικό προσωπικό, να γίνει προσωρινή μετακίνηση ενός Ιατρού από το Γ.Ν. Λεμεσού. Για μόνιμη ενίσχυση, το θέμα θα ξανασυζητηθεί.
  • Πέραν από τον εξοπλισμό που βρίσκεται σε διαδικασία αγοράς, να αγορασθούν άμεσα διάφορα παρελκόμενα εξοπλισμού, όπως αυτά έχουν καθορισθεί από την Υπεύθυνη Ιατρό της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών.

«Το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό του νοσοκομείου καταβάλλει τεράστια προσπάθεια για παροχή ποιοτικής φροντίδας των νεογνών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λοϊζίδης, ο οποίος εξέφρασε εκ νέου την ετοιμότητά του για στήριξη των ανθρώπων του Οργανισμού. «Προτεραιότητά μας παραμένει η ασφάλεια και η υγεία των παιδιών», είπε καταλήγοντας.

Πολυδιάστατο το έργο της ΜΕΝΝ του ΝΑΜ ΙΙΙ

Η ΜΕΝΝ αποτελεί το μοναδικό ανά το Παγκύπριο  κέντρο εντατικής νοσηλείας νεογνών επιπέδου ΙΙΙ και δέχεται  παραπομπές   πρόωρων  και τελειόμηνων νεογνών από τις  23 εβδομάδες  κύησης  μέχρι την 14η ημέρα ζωής,  από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε Παγκύπρια βάση, από τις βρετανικές βάσεις και κάποιες φορές και από τα κατεχόμενα.

Η ΜΕΝΝ  αριθμεί σήμερα 48 κλίνες, 25 εντατικής νοσηλείας επιπέδου ΙΙΙ και 23 ενδιάμεσης νοσηλείας επιπέδου ΙΙ.  Οι νεογνολόγοι της ΜΕΝΝ φέρουν την ευθύνη για το Τμήμα Νεογνών (Επίπεδο I) του μαιευτηρίου του ΝΑΜ ΙΙΙ με 26 κλίνες, καθώς και για την αναζωογόνηση και σταθεροποίηση τελειόμηνων και πρόωρων νεογνών, συχνά κυήσεων υψηλού κινδύνου, στις αίθουσες τοκετών και χειρουργείων του ΝΑΜ ΙΙΙ.

Ο ΟΚΥπΥ, ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών υγείας στην Κύπρο, αναβαθμίζεται συνεχώς με σκοπό την βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών του, στη βάση ενός μακροπρόθεσμου στρατηγικού πλάνου που επίκεντρο έχει τον ασθενή.