Ο Σύνδεσμος «Μωρά Θαύματα» τιμά την Παγκόσμια Μέρα Προωρότητας Κάθε πρόωρο μωρό, ένα μωρό θαύμα!

Κάθε πρόωρο μωρό, ένα μωρό θαύμα!

Ο Σύνδεσμος «Μωρά Θαύματα», σήμερα Τετάρτη 17 Νοεμβρίου, με αφορμή την Παγκόσμια μέρα Προωρότητας, φωταγωγεί με χρώμα μωβ, το οποίο καθιερώθηκε παγκόσμια ως το χρώμα της προωρότητας, την Πλατεία Ελευθερίας και το Αρχαιολογικό Μουσείο στη Λευκωσία όπως και τα Μεσαιωνικά Κάστρα Λάρνακας και Πάφου.

 

Στόχος της φωταγώγησης είναι η ευαισθητοποίηση και η συμμετοχή στην ενημέρωση αναφορικά με τη προωρότητα και την ανάγκη να μειωθεί ο αριθμός των πρόωρων γεννήσεων, όπως επίσης και η εξασφάλιση της καλύτερης δυνατής θεραπείας, φροντίδας και στήριξης των πρόωρων νεογνών.

Ένα στα δέκα μωρά γεννιέται Πρόωρα. 15,000,000 μωρά κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο γεννιούνται πρόωρα. Από αυτά 500,000 γεννιούνται στην Ευρώπη και αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη ομάδα ασθενών παιδικής ηλικίας. Ο μέσος όρος προωρότητας στην Ευρώπη είναι 8,6% και η Κύπρος κατέχει την πρώτη θέση σε γεννήσεις πρόωρων με ποσοστό 11,1%. Στη χώρα μας, περίπου 800 νεογνά εισάγονται κάθε χρόνο στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) του Νοσοκομείου Αρχ. Μακάριος ΙΙΙ στη Λευκωσία, που είναι Μονάδα αναφοράς για όλη την Κύπρο.

Ο Σύνδεσμος «Μωρά Θαύματα» θέλοντας να τιμήσει τον μήνα ευαισθητοποίησης για πρόωρα νεογνά, που είναι ο Νοέμβριος, όπως και την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας, πραγματοποίησε στις 6 Νοεμβρίου Επιμορφωτική Διαδικτυακή Ημερίδα με θέμα «Προωρότητα: Ασφαλές ξεκίνημα και μελλοντική υγεία» και συνεχίζει με τις πιο κάτω δράσεις και εκδηλώσεις:

  • 17/11 η ώρα 18:00 φωταγώγηση με χρώμα μωβ της Πλατείας Ελευθερίας, του Κυπριακού Αρχαιολογικού Μουσείου στη Λευκωσία και των Μεσαιωνικών Κάστρων Λάρνακας και Πάφου.
  • 17/11 η ώρα 12:00 η Πρόεδρος και μέλη του ΔΣ του Συνδέσμου θα επισκεφθούν τη ΜΕΝΝ για να προσφέρουν δώρα στα νεογνά και κεραστικά στο Προσωπικό, παρουσία του Έντιμου Υπουργού Υγείας και του Προέδρου και Γεν. Διευθυντή του ΟΚΥΠΥ
  • 17/11 μεταξύ των ωρών 15:30 και 20:00 Παζαράκι στο Nicosia Mall
  • 20/11 μεταξύ των ωρών 12:00 και 17:00 Παζαράκι στο Mall of Cyprus

 

Ο Σύνδεσμος «Μωρά Θαύματα», έχει δημιουργηθεί με στόχο την στήριξη και την αναβάθμιση της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Νοσοκομείου Αρχ. Μακάριος ΙΙΙ στη Λευκωσία, σε μια νέα σύγχρονη Μονάδα, που να συνάδει με τα Διεθνή Πρότυπα.

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου  Έλενα Μεγαλέμου Τριανταφυλλίδη, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Προωρότητας, εύχεται σε όλα τα Μωρά Θαύματα που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας να επιστρέψουν υγιή στην αγκαλιά της μητέρας τους. Ευχαριστεί επίσης τους φορείς υγείας και τον κόσμο που στηρίζουν το έργο του Συνδέσμου, στέλνοντας το μήνυμα ότι «Μαζί μπορούμε να κάνουμε τον κόσμο τους καλύτερο».