Παρά το γεγονός ότι δημιουργήθηκε μόλις πριν ένα χρόνο, εντούτοις η Ομάδα Εθελοντών της Ελληνικής Τράπεζας αφήνει ήδη το αποτύπωμα της στην κυπριακή κοινωνία, μέσα από τη συμμετοχή της σε εκατοντάδες εθελοντικές δράσεις.

Έχοντας επιφορτιστεί με τον συντονισμό και την ενίσχυση των εθελοντικών πρωτοβουλιών του προσωπικού της, η Ομάδα Εθελοντών της Ελληνικής Τράπεζας συστάθηκε το 2020, στο πλαίσιο της στρατηγικής βιωσιμότητας του Οργανισμού. Οι δράσεις της Ομάδας Εθελοντών είναι αλληλένδετες με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) των Ηνωμένων Εθνών, που έχει υιοθετήσει η Ελληνική Τράπεζα.

Η απόφαση αυτή έτυχε θερμής υποδοχής μεταξύ των μελών του προσωπικού της Ελληνικής Τράπεζας. Εντός της Τράπεζας, λειτουργεί μια ψηφιακή πλατφόρμα (Volunteers portal), μέσω της οποίας οι εργαζόμενοι μπορούν να ενημερώνονται για τις επερχόμενες δράσεις της Ομάδας Εθελοντών, για διάφορες ενημερωτικές εκστρατείες, καθώς επίσης και για άλλες ενέργειες στις οποίες μπορούν να λάβουν μέρος.

Περιβάλλον

Με την περιβαλλοντική βιωσιμότητα να αποτελεί στοιχείο που καθορίζει την πολιτική και τις λειτουργίες της Τράπεζας, η Ομάδα Εθελοντών του Οργανισμού λαμβάνει μέρος σε αριθμό δράσεων με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος.

Ανάμεσα στις δράσεις που διοργάνωσε, ξεχωρίζει το «Πρόγραμμα φύτευσης αναρριχητικών φυτών στα ψηλά κάγκελα των δημοτικών σχολείων», το οποίο πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Επίτροπο Περιβάλλοντος και το Τμήμα Δασών. Πρόκειται για πρωτοβουλία που έχει στόχο την αναβάθμιση των περιβόλων των δημοτικών σχολείων της Κύπρου.

Μέσω του προγράμματος, η Τράπεζα ανέλαβε τα έξοδα άρδευσης και φύτευσης αναρριχητικών φυτών στα ψηλά κάγκελα δημοτικών σχολείων σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου, κάνοντας τα σχολεία αυτά πιο πράσινα, αλλά και πιο ήσυχα, καθώς το φυτά λειτουργούν και ηχομονωτικά, συμβάλλοντας στην ποιοτικότερη εκπαίδευση των μαθητών. Μέχρι το τέλος του 2021 το έργο που έχει δεσμευτεί να πραγματοποιήσει η Ελληνική Τράπεζα σε 16 δημοτικά σχολεία σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου, θα έχει ολοκληρωθεί.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τον προηγούμενο μήνα, η Ομάδα Εθελοντών της Ελληνικής Τράπεζας είχε πραγματοποιήσει καθαρισμό στην ακτογραμμή της παραλίας του Ζυγίου και αυτόν το μήνα θα συμμετέχει στις δράσεις της εκστρατείας «Let’s Do It Cyprus».

Κοινωνία

Παράλληλα, η Ομάδα Εθελοντών της Ελληνικής Τράπεζας παραμένει σε εγρήγορση για την παροχή υποστήριξης για διάφορες ανθρωπιστικές κρίσεις, όπως για παράδειγμα στις φονικές πυρκαγιές στην ορεινή Λάρνακα και Λεμεσό, τον περασμένο Ιούλιο. Σε άμεση συνεννόηση με το Γραφείο Επιτρόπου του Πολίτη, η Ομάδα Εθελοντών της Τράπεζας συνέλεξε και παρέδωσε είδη καθαρισμού και προσωπικής υγιεινής στο Συντονιστικό Κέντρο Σκαρίνου για τους πυρόπληκτους κατοίκους των κοινοτήτων που έχουν επηρεαστεί, ενώ συμμετείχε και στην άμεση παράδοσή τους προς τους πληγέντες.

Το έργο της Ομάδας Εθελοντών της Ελληνικής Τράπεζας επεκτείνεται και στις αιμοδοσίες που διοργανώνει κάθε χρόνο σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αξιοσημείωτο είναι επίσης και το γεγονός ότι η Ελληνική Τράπεζα αποτελεί εταίρο του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος και λαμβάνει μέρος στο πρόγραμμα «Συμμαχία Ζωής», στο πλαίσιο του οποίου διοργανώνονται δειγματοληψίες από το προσωπικό της Τράπεζας για την ενίσχυση του Κυπριακού Αρχείου Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών.

#HBVolunteersChallenge

Το #HBVolunteersChallenge είναι ένας θεσμός που ξεκίνησε πέρυσι με μεγάλη επιτυχία και στοχεύει στην προώθηση του εθελοντισμού εντός του οργανισμού μέσω της ενθάρρυνσης των μελών του προσωπικού να εμπλακούν κάθε χρόνο στην υλοποίηση σχετικών δραστηριοτήτων.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου #HBVolunteersChallenge το 2020, το προσωπικό συμμετείχε σε μια πλειάδα εθελοντικών δράσεων. Συγκεκριμένα υλοποιήθηκαν περισσότερες από 200 εθελοντικές δράσεις μεταξύ των οποίων η παράδοση πακέτων αγάπης σε άπορες οικογένειες, ασθενείς, παιδιά και ηλικιωμένους, καθώς και σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, η δωρεά tablets & laptops σε οίκους ευγηρίας, ο καθαρισμός τμήματος του Εθνικού Δασικού Πάρκου Αθαλάσσας στη Λευκωσία, η προσφορά τροφών στο Καταφύγιο Σκύλων Λευκωσίας και η συλλογή δωρεών για την οικονομική ενίσχυση φιλανθρωπικών ιδρυμάτων και σωματείων.

Σημαντική στήριξη επίσης, έλαβε και ο Σύνδεσμος ‘Μωρά Θαύματα’ με την αγορά καλυμμάτων (cover cases) των θερμοκοιτίδων στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Μακάριου Νοσοκομείου.

Με στόχο να εμπλουτίσει περαιτέρω την κοινωνική της προσφορά, η Ελληνική Τράπεζα θα διοργανώσει και φέτος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το #HBVolunteersChallenge, μέσω του οποίου θα προ(σ)καλέσει ξανά όλα τα μέλη του προσωπικού της να οργανώσουν τη δική τους εθελοντική δραστηριότητα.

Ο κ. Γιώργος Χριστοδουλίδης, Επικεφαλής Μονάδας Ανθρώπινου Δυναμικού της Ελληνικής Τράπεζας, δήλωσε ιδιαίτερα περήφανος για τη δράση της Ομάδας Εθελοντών. «Η κοινωνική προσφορά αποτελεί θεμέλιο λίθο και σημαντικό στοιχείο στην ταυτότητα της Ελληνικής Τράπεζας. Ως εκ τούτου, μας χαροποιεί ιδιαίτερα η ανταπόκριση, καθώς και οι πρωτοβουλίες που λαμβάνει το προσωπικό μας στα πλαίσια του θεσμού #HBVolunteersChallenge αλλά και άλλων εθελοντικών δράσεων, με γνώμονα τη βοήθεια προς το συνάνθρωπο και τη συμβολή στη συνολική ευημερία της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ