H IKEA και η μείωση των απορριμμάτων

Πιστή στο όραμά της να δημιουργήσει μια πιο βιώσιμη καθημερινότητα για τους πολλούς ανθρώπους, η ΙΚΕΑ συνεχίζει να φτιάχνει και να προτείνει προϊόντα κατασκευασμένα με υλικά από βιώσιμες πηγές ώστε να συνεχίσει να συμβάλλει στη μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος.

Με σεβασμό προς τους πόρους του πλανήτη μας και με γνώμονα την υγεία αλλά και την κυκλικότητα στην παραγωγή, η IKEA προτείνει εύκολες ιδέες, πρακτικές και προϊόντα που μας ενθαρρύνουν να σεβαστούμε την ιδέα ενός πιο καθαρού πλανήτη ξεκινώντας από το σπίτι μας.

Μια από τις πιο ουσιαστικές πρακτικές για ένα βιώσιμο σπίτι, είναι η μείωση των απορριμμάτων. Κάθε μέρα γεμίζουμε τους κάδους απορριμμάτων με μεγάλα και μικρά αντικείμενα φτιαγμένα από διαφορετικά υλικά. Επίσης, συχνά μαγειρεύουμε περισσότερο φαγητό από όσο χρειαζόμαστε και χωρίς ιδιαίτερη σκέψη, το πετάμε. Αλλάζοντας όμως τις συνήθειες αυτές, μπορούμε να συμβάλουμε με απλά βήματα στη δημιουργία ενός θετικού αντίκτυπου στο περιβάλλον.

Μειώνουμε τα απορρίμματα στο σπίτι με τρία απλά tips:

  1. Αποθηκεύουμε σωστά τα τρόφιμα στην κουζίνα και το ψυγείο, στα κατάλληλα σκεύη ΙΚΕΑ ώστε να διατηρηθούν φρέσκα για περισσότερο καιρό, με αποτέλεσμα να μειώνουμε αυτά που πετάμε.
  2. Κάνουμε την ανακύκλωση στο σπίτι εύκολη υπόθεση διαχωρίζοντας τα απορρίμματά μας σε ξεχωριστά δοχεία ΙΚΕΑ.
  3. Χρησιμοποιούμε για όλες τις συσκευές μας τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες LADDA της ΙΚΕΑ, μειώνοντας την αγορά αλκαλικών μπαταριών.

Αποθηκεύουμε το φαγητό που περίσσεψε

Ξεκινάμε αγοράζοντας εύλογη ποσότητα πρώτων υλών και μαγειρεύουμε όσο φαγητό χρειαζόμαστε. Το φαγητό που περισσεύει από το μεσημεριανό τραπέζι, το γλυκό που μένει από το εορταστικό δείπνο, τα φρούτα που δεν θέλουν να φάνε τα παιδιά, είναι όλα πόροι του πλανήτη μας. Και όσο και εάν φαντάζει υπερβολικό, είμαστε μέρος αυτής της αλυσίδας, και εύκολα μπορούμε να γίνουμε η θετική δύναμη που θα μειώσει την ετήσια σπατάλη τροφίμων παγκοσμίως.

Με τα κατάλληλα δοχεία τροφίμων και τα βάζα αποθήκευσης ΙΚΕΑ, τα τρόφιμά μας διατηρούν τη γεύση, το άρωμα και τη φρεσκάδα τους για περισσότερο καιρό. Τι καλύτερο από το να ζεστάνουμε το φαγητό την επόμενη ημέρα και να απολαύσουμε ένα ελαφρύ δείπνο ή ένα νόστιμο γεύμα στο γραφείο μας; Τα διάφανα δοχεία και σκεύη αποθήκευσης ΙΚΕΑ μας βοηθούν να βλέπουμε το περιεχόμενό τους μειώνοντας έτσι τη σπατάλη στα τρόφιμά μας.

Διαχωρίζουμε τα απορρίμματά μας ανά είδος


Η ανακύκλωση γίνεται πιο εύκολη από ποτέ, αρκεί να διαχωρίζουμε από την αρχή τα απορρίμματά μας ανά είδος. Η ΙΚΕΑ διαθέτει μια μεγάλη γκάμα από κάδους ανακύκλωσης και άλλους κάδους (καλάθια) που μας λύνουν τα χέρια. Πολύ λειτουργικός είναι ο κάδος διαχωρισμού σκουπιδιών με καπάκι που τοποθετείται και ως στοιβαζόμενος, και βολεύει για μικρότερους χώρους. Εάν πάλι προτιμούμε διαφορετικά σχέδια, σίγουρα κάποιο από τη συλλογή ΙΚΕΑ ταιριάζει στο γούστο και τις ανάγκες μας ώστε να διευκολύνει το διαχωρισμό και τη διαδικασία της ανακύκλωσης.

Αξιοποιούμε τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες

Η ΙΚΕΑ αποσύρει σταδιακά όλες τις μη-επαναφορτιζόμενες αλκαλικές μπαταρίες από την παγκόσμια προϊοντική της σειρά, ενέργεια που θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2021.  Είναι μια κίνηση για να μας ενθαρρύνει να βάλουμε στην καθημερινότητα και τις συσκευές μας τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες LADDA που μπορούν να φορτιστούν έως και 500 φορές. Αγοράζοντας επαναφορτιζόμενες μπαταρίες μειώνουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα ενώ ταυτόχρονα εξοικονομούμε και χρήματα.

Με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας κάνουμε ένα βήμα προς ένα βιώσιμο σπίτι. Οι τρόποι που θα μας οδηγήσουν σε ένα ομορφότερο και καλύτερο «αύριο» για όλους είναι εδώ και η  ΙΚΕΑ με τα προϊόντα και τις λύσεις καλωσορίζει μια καινούργια, καλύτερη μέρα που ξεκινάει… από το σπίτι!