Όλοι σίγουρα έχουμε στην ντουλάπα μας ρούχα που δεν τα φοράμε ποτέ, είτε γιατί δεν είναι πλέον στη μόδα αλλά δε θέλουμε να τα πετάξουμε, είτε γιατί τα κρατάμε με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα… μας μπαίνουν ξανά.

Ήρθε ο καιρός να ξυπνήσετε τον σχεδιαστή μόδας που κρύβεται μέσα σας και να μάθετε τι είναι το upcycling!

Εάν μεταφράσουμε κυριολεκτικά τη λέξη upcycling, σημαίνει αναβαθμιστική ανακύκλωση. Σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει δημιουργική επαναχρησιμοποίηση παλιών ή και άχρηστων αντικειμένων.

Χάρη σε αυτήν τη νέα τάση, όχι μόνο παρατείνεται δημιουργικά η ζωή των προϊόντων αλλά και αναβαθμίζουμε παράλληλα το στιλ μας. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι λειτουργούμε οικολογικά και συμβάλλουμε στη μείωση της σπατάλης νέων υλικών.

Η Lidl Κύπρου αναγνωρίζει αυτή την ανάγκη και έμπρακτα δίνει μάχη για τη σωτηρία του πλανήτη. Στα πλαίσια της οικολογικής της δράσης λοιπόν, λανσάρει την πρωτοβουλία Lidl Eco Hacks, όπου ντόπιοι δημιουργοί ετοιμάζουν χρήσιμα βίντεο με οικολογικές συμβουλές, τις οποίες μπορούμε όλοι να ακολουθήσουμε.

Θα θέλατε να μάθετε πως μπορείτε κι εσείς  να δοκιμάσετε το upcycling; Η fashion designer Ζωή Φιλίππου, δημιουργός του brand Cherry and Mint, ετοίμασε ένα βίντεο για τα Lidl Eco Hacks όπου θα δούμε πως μπορούμε να μεταμορφώσουμε μια παλιά βαρετή φούστα σε ένα φανταχτερό νέο κομμάτι για τηγκαρνταρόμπα σας!

Γιατί όμως το upcycling είναι τόσο σημαντικό για το περιβάλλον; H βιωσιμότητα στη μόδα αποτελεί πλέον έναν από τους βασικότερους πυλώνες του μέλλοντος της βιομηχανίας, καθώς η προστασία του περιβάλλοντος είναι πλέον ανάγκη και όχι επιλογή. Η βιομηχανία της μόδας είναι ένας από τους μεγαλύτερους ρυπαντές παγκοσμίως. Η άνοδος του fast fashion τα τελευταία 20 χρόνια, έχει καταστροφικές κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνέπειες.

Όμως το Upcycling δεν είναι απλά ένα χόμπι που μπορεί να κάνει ο καθένας σπίτι του αλλά μια βιομηχανία αξίας εκατομμυρίων. Τα τελευταία χρόνια πολλοί οίκοι μόδας έχουν στραφεί στο upcycling, είτε για να χρησιμοποιήσουν τα αποθέματα ρούχων που δεν πουλήθηκαν, είτε γιατί λόγω της περιβαλλοντικής κρίσης μειώθηκαν οι πρώτες ύλες.

Φυσικά, οι fast fashion μάρκες και οι έμποροι λιανικής δεν είναι οι μόνοι που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Ως καταναλωτές, κάθε αγορά ρούχων που κάνουμε επηρεάζει τη ζωή των ανθρώπων, των ζώων και των οικοσυστημάτων στον πλανήτη.

Ευτυχώς, το πράσινο κίνημα ανθεί. Οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να ενδιαφέρονται περισσότερο για το πώς φτιάχνονται τα ρούχα τους. Δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στην ποιότητα, την ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητα των προϊόντων μαζί με την τιμή, το στυλ και την προσβασιμότητα.

Παρακολουθήστε το βίντεο της Ζωής για τα Lidl Eco Hacks και μάθετε πώς μπορείτε να κάνετε την αρχή στον μαγικό κόσμο της Upcycling μόδας!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ , ,

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ