Από την Σοφία Λίναρη, Σύμβουλο ψυχικής υγείας

Τώρα είναι η στιγμή. Τώρα είναι ο πιο σωστός χρόνος για να βάλετε τους στόχους για το μέλλον που εσείς θέλετε δεν έχει σημασία που σας έχουν οδηγήσει κινήσεις του παρελθόντος τώρα ξεκινάω απ’ την αρχή. Οι στόχοι πρέπει να είναι ρεαλιστικοί μετρήσιμοι και να προσπαθείς να κάνεις τις σωστές κινήσεις προκειμένου να τους υλοποιήσεις και τότε σίγουρα η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου θα εμφανιστεί.

Να έχεις ένα πολύ καλό σύστημα υποστήριξης από ανθρώπους. Οι επιρροές που δεχόμαστε από τους άλλους είναι πολύ σημαντικές με όποιους κάνεις παρέα σαν κι αυτούς περίπου γίνεσαι. Να έχετε κοντά σας ανθρώπους που σας αγαπούν πραγματικά, που πιστεύουν σε εσάς, που είναι καλή επιρροή, που δεν σας βλέπουν ανταγωνιστικά και δεν έχουν συμπλέγματα. Αυτοί οι άνθρωποι θα είναι εκείνοι που σε στιγμές δυσκολιών θα σας βοηθούν να θυμηθείτε ποια ακριβώς είσαστε και την δύναμη σας, θα σας θυμίσουν τι θέλετε να καταφέρετε και θα μείνουν δίπλα σας μέχρι να σας δω να συνεχίζεται.

Να αποφύγετε κάθε αρνητική και τοξική σχέση στη ζωή σας. Και τώρα ίσως κάποια πείτε κι αν είναι μέλη της οικογένειας; Πολύ απλά μπορείτε να κρατήσετε κάποια απόσταση, μπορείτε να μην κοινοποιείται τα όνειρα και τις φιλοδοξίες σας, μπορείτε να μη ζητάτε συμβουλές. Ξέρετε αν έχουμε έναν τοξικό φίλο στη ζωή μας συνεχώς προσπαθούμε να τα πάμε καλά μαζί του και εξαντλούμε τους εαυτούς μας αυτή την προσπάθεια, σκεφτείτε πόσο χρόνο και πόσο χώρο του μυαλού σας αναλώνεται.

 

Καλλιεργήστε την υπομονή σας. Οι δύσκολες και αρνητικές στιγμές που έχουμε ζήσει στο παρελθόν πολλές φορές μας κάνουν να παλινδρομούμε. Γνωρίζουμε πως καμιά αλλαγή δε γίνεται στιγμιαία χρειάζεται προσπάθεια και χρόνο χρειάζεται μικρά καθημερινά βήματα. Καθημερινά λείπω να κάνετε μικρά βήματα που θα σας Φέρνουν όλο και πιο κοντά στις αλλαγές που επιθυμείτε στη ζωή σας. Μπορεί πολύ απλά αυτό να είναι κάθε πρωί να στρώνεται το κρεβάτι σας που και αυτό είναι μία δέσμευση στον εαυτό μας.

Αναλάβετε την ευθύνη των πράξεών σας. Δεν έχει σημασία τι έχει γίνει στο παρελθόν και αν πιστεύετε πως κάποιοι άλλοι έφταιγα για την άσχημη εξέλιξη κάποιων καταστάσεων, τώρα είναι η στιγμή να αναλάβετε την ευθύνη της δική σας ζωή σ’. Θυμηθείτε δεν μπορείτε πραγματικά να ελέγξετε τίποτα και κανέναν παρά μόνο τον ίδιο στον εαυτό. Μπορείτε να Να ελέγξετε τις αντιδράσεις σας, και να θυμόσαστε πως κάθε μας αντίδραση έχει μεγάλη επίδραση στο μέλλον μας.

Αναζητήστε κάποιον θεραπευτή Για να ανακαλύψετε νέους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να ζείτε και να απολαμβάνετε την ζωή σας. Να ανακαλύψετε τους ίδιους τους εαυτούς, να πάρετε πίσω την δύναμη σας και να θυμηθείτε τα όνειρά σας.

Αντιμετωπίστε όλες τις συνέπειες τις οποίες καλείται να διαχειριστεί δες το σήμερα και είναι αποτέλεσμα του παρελθόντος. Ίσως αυτό να είναι κάποια χρέη σε μια τράπεζα, ίσως να είναι η απώλεια εργασίας. Αναλάβετε κι εσείς το δικό σας μερίδιο ευθύνης Και κάντε τις απαραίτητες αλλαγές έτσι ώστε η ζωή σας να έχει λιγότερη πίεση.

Συγχωρήστε τον εαυτό σας. Ξέρετε το να κάνεις λάθη δε σημαίνει ότι χάνεις την αξία σου, αφού όποιος δεν κάνει λάθη δεν κάνει και πότε του τίποτα. Τα λάθη είναι υπέροχα μαθήματα αρκεί να το αντιμετωπίζουμε χωρίς τύψεις και ενοχές. Συγχωρούμε τον εαυτό μας και συνεχίζουμε κάνοντας φιλότιμες προσπάθειες να μην τα επαναλάβουμε. Είναι ιδιαίτερα ανακουφιστικό να ζητήσουμε συγγνώμη σε όποιον χρειάζεται, ακόμα και στα ίδια μας τα παιδιά για να ανακουφιστούν οι πόνοι της ψυχής μας. Όταν ανακαλύπτεις Τι έκανες λάθος και γιατί τα πράγματα πήραν αυτή την άσχημη τροπή τότε αυξάνεις τις πιθανότητες στο μέλλον να αποφύγεις τέτοιες αναποδιές. Ποτέ δεν είναι αργά για αλλαγές αρκεί να έχεις την καλή διάθεση να προσπαθήσεις, να μάθεις, να αλλάξεις και να προσαρμοστείς.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ , , ,

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ