Αν δεν την γνωρίζεις, σίγουρα θα έχεις ακούσει το όνομα της!

Η Βάσω Βαρδάκη αν και κατέχει διευθυντική θέση σε ιδιωτική εταιρεία, αποτελεί ταυτοχρόνως μια από τις κορυφαίες Κύπριες Life Coach, η οποία προσφέρει τις υπηρεσίες της σε επαγγελματίες που θέλουν να βρουν την ισορροπία στην ζωή τους.

Tο τελευταίο καιρό ακούγεται όλο και πιο συχνά ο όρος “life coaching”, αν και στην Κύπρο δεν είναι ακόμη τόσο διαδεδομένο όσο στο εξωτερικό. Σίγουρα θα έχεις διερωτηθεί για το τι μπορεί να σου προσφέρει, εάν το χρειάζεσαι και κατά πόσο μπορεί όντως να σε βοηθήσει.

Σε όλα αυτά έρχεται να δώσει απαντήσεις η Βάσω Βαρδάκη, μέσα από τη συνέντευξη που παραχώρησε στο Hello.cy. Η γνωστή επαγγελματίας μας περιέγραψε πως λειτουργούν τα εν λόγω sessions, εξήγησε τη δυναμική των βιβλίων αυτοβελτίωσης και μας άφησε να γνωρίσουμε την ίδια και το επάγγελμά της…λίγο καλύτερα.

Διαβάστε τη συνέντευξη:

1. Πρόσφατα έχετε κυκλοφορήσει το πρώτο σας βιβλίο αυτοβελτίωσης “Θάρρος ή Αλήθεια”, το οποίο έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού. Πείτε μας δυο λόγια για το νέο σας συγγραφικό έργο, τον σκοπό αλλά και τι πιστεύετε πως το κάνει να ξεχωρίζει ανάμεσα στα τόσα που κυκλοφορούν;

Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δίνετε να μιλήσουμε για το «Θάρρος ή Αλήθεια» αλλά και για το coaching που είναι ένας τομέας σχετικά καινούριος για τα κυπριακά δεδομένα. Η ιδέα για το βιβλίο πάει αρκετά πίσω στο χρόνο, το βιβλίο όμως γεννήθηκε φέτος το Πάσχα κατά την διάρκεια της καραντίνας. Ήταν μια περίοδος που ο κάθε ένας από εμάς βίωσε και αξιοποίησε εντελώς διαφορετικά και σίγουρα θα θυμόμαστε για αρκετό καιρό. Το «Θάρρος ή Αλήθεια» είναι ένα βιβλίο γραμμένο με πολύ απλό λόγο, γεμάτο αλήθεια και χωρίς καμία επίκριση ή υποδείξεις προς τον αναγνώστη. Αντίθετα, θα έλεγα ότι ολόκληρο το βιβλίο αποτελεί μια πρόσκληση να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας και να δούμε τα πράγματα από μια άλλη προοπτική.

2. Με την ανάγνωση του βιβλίου ο αναγνώστης θα βρίσκεται σε θέση να κάνει τις αλλαγές που επιθυμεί στην ζωή του ή χρειάζεται και την διαπροσωπική επαφή με ένα life coach για καλύτερα αποτελέσματα;

Πολύ καλή ερώτηση Άννα. Αυτό που λέω πάντα, είναι ότι ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Υπάρχουν 7,8 δισεκατομμύρια διαφορετικές περιπτώσεις εκεί έξω. Το τι θα πάρει ο κάθε αναγνώστης από το οποιοδήποτε βιβλίο αποφασίσει να ανοίξει και να διαβάσει, είναι καθαρά δική του υπόθεση. Κανένα βιβλίο, δεν μπορεί να σε κάνει να αλλάξεις τρόπο σκέψης αν δεν είσαι έτοιμος να κάνεις εσύ το βήμα και να λάβεις δράση. Η θεωρία από μόνη της δεν είναι αρκετή. Είναι σαν να θέλω να φτιάξω το σώμα που ονειρεύομαι με τους τέλειους κοιλιακούς και αυτό που κάνω είναι να διαβάζω μόνο γι’ αυτούς. Πόσο πιθανό είναι να γίνει; Και φυσικά, κανένας δεν μπορεί να κάνει τους κοιλιακούς για εμένα, αν εγώ δεν αποφασίσω να ιδρώσω δεν είναι; Το τι θα κάνεις για να έχεις τα καλύτερα αποτελέσματα και πάλι είναι δική σου επιλογή. Μπορείς να κάνεις γυμναστική μόνος σου στο σπίτι, να πας σε γυμναστήριο ή να πάρεις personal trainer. Με ποιο τρόπο θα έχεις τα καλύτερα αποτελέσματα εξαρτάται από τη δουλειά που θα κάνεις εσύ και τα εργαλεία που θα αποφασίσεις να έχεις. Το ίδιο είναι και με το coaching. Αν θέλεις γρηγορότερα αποτελέσματα θα πάρεις personal και θα στρωθείς στη δουλειά! Οι μέντορες μου λένε ότι «όταν ο μαθητής είναι έτοιμος, ο δάσκαλος θα εμφανιστεί»! Έτσι, θα έλεγα ότι οι επιλογές του καθενός για το τι θα κάνει μετά την ανάγνωση του οποιουδήποτε βιβλίου είναι καθαρά δικές του.

3. Τι να περιμένει ο αναγνώστης από το βιβλίο σας;

Το βιβλίο «Θάρρος ή Αλήθεια» αποτελεί μια πρόσκληση να δούμε τα πράγματα από μια άλλη προοπτική, ενώ ταυτόχρονα μας ενδυναμώνει και μας ωθεί να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας.

Μέσα από τις σελίδες του, ο αναγνώστης θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ευχάριστα 20 μικρές «μπουκιές» συμπυκνωμένης γνώσης και ερωτήσεων που θα τον βοηθήσουν να εξερευνήσει τα δεδομένα της δικής του ζωής με έναν άλλο φακό. Ίσως λίγο διαφορετικό, σίγουρα δημιουργικό, αλλά πάντα δικό του φακό. Θα έλεγα ότι είναι ένα βιβλίο “κάλεσμα” που πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσεις αν αυτό που θέλεις είναι να κάνεις το πρώτο βήμα για να πάρεις τη ζωή σου στο επόμενο επίπεδο και να πετύχεις τους στόχους σου.

4. Τι μπορεί να σου προφέρουν οι συνεδρίες με έναν Life Coach;

«Συνειδητοποίηση. Όραμα. Ξεκαθάρισμα. Στοχοθέτηση. Πλάνο δράσης. Αισιοδοξία. Πιο καθαρό μυαλό. Εστίαση. Ξέρω ποιο είναι το επόμενο βήμα. Ευγνωμοσύνη. Νίκες.» Αυτά είναι μόνο μερικά από τα πράγματα που αναφέρουν οι ίδιοι πελάτες ότι παίρνουν από τις συνεδρίες μας.

5. Πιστεύετε πως το life coaching στην Κύπρο συνδέεται περισσότερο με τα πιο εύπορα άτομα; Τι απαντάτε σε εκείνους που το θεωρούν “πολυτέλεια”;

To life coaching στην Κύπρο είναι ένας σχετικά καινούριος τομέας και φυσικά οτιδήποτε καινούριο, γεννά απορίες και «δοκιμάζεται» πρώτα από τα πιο εύπορα άτομα τις περισσότερες φορές. Η αλήθεια όμως, είναι ότι η συνεργασία με έναν διαπιστευμένο coach και αυτά που μπορεί να προσφέρει το coaching είναι πολλαπλάσια από την χρηματική επένδυση που κάνει ο πελάτης. Τελευταία, όλο και περισσότερα άτομα βλέπουν αυτή την αξία του coaching επειδή καταλαβαίνουν ότι όσα παίρνουν και όσα καταφέρνουν, είναι πολύ περισσότερα σε σχέση με τα χρήματα που έχουν πληρώσει. Αυτό φυσικά διαδίδεται από στόμα σε στόμα και βλέπουμε όλο και περισσότερα άτομα να αποφασίζουν να αρχίσουν πακέτα συνεδριών και να μπουν στη δράση.

6. Ποιοι απευθύνονται περισσότερο σε εσάς για υποστήριξη;

Το coaching απευθύνεται σε λειτουργικά άτομα (γι’ αυτό και διαφέρει από την ψυχοθεραπεία), τα οποία θέλουν να δουλέψουν πάνω σε έναν ή περισσότερους τομείς της ζωής τους. Οι δικοί μου πελάτες είναι άτομα με μεγάλη θέληση και αποφασιστικότητα, άτομα με χιούμορ και εξαιρετικό ενδιαφέρον στον χαρακτήρα τους, έχουν ήθος και δίψα για ανάπτυξη. Βάζουμε τους στόχους μας, και τους πετυχαίνουμε κάθε φορά γιατί οι ίδιοι όχι μόνο βγάζουν τον καλύτερο τους εαυτό αλλά πολλές φορές ανακαλύπτουν και κομμάτια του εαυτού τους που τα είχαν κρυμμένα.

7. Ο κόσμος το εμπιστεύεται ή υπάρχει δυσκολία;

Η αλήθεια είναι ότι το life coaching έχει αρχίσει να γίνεται όλο και πιο δημοφιλής και όπως κάθε τι που γίνεται μόδα έτσι και σε αυτόν τον τομέα βλέπουμε όχι μόνο σοβαρούς επαγγελματίες αλλά και άτομα που δηλώνουν coaches χωρίς όμως να έχουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις να το κάνουν. Με εύκολα και γρήγορα πιστοποιητικά και διπλώματα των 20-30 και 100 ευρώ, χρειάζεται προσοχή στην επιλογή του life coach που θα κάνεις. Προσωπικά θα σου πω ότι έχω επενδύσει στις σπουδές μου ως coach, περισσότερα χρήματα περισσότερο χρόνο και ενέργεια από ότι έχω επενδύσει σε όλες τις μεταπτυχιακές σπουδές μου μαζί. Χρειάζεται προσοχή λοιπόν στην επιλογή του coach. Από εκεί και πέρα, ο κάθε ένας από εμάς σίγουρα μπορεί να κάνει την έρευνα του και να κάνει την επιλογή που του ταιριάζει.

8. Ποιο πρόβλημα πιστεύετε ταλανίζει περισσότερο τους Κύπριους και στρέφονται σε εσάς;

Ένα από τα πιο συνηθισμένα θέματα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος είναι το άγχος, το στρες και η έλλειψη ισορροπίας στους διάφορους τομείς της ζωής του. Ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε τώρα, το να καταφέρουμε να συνδυάσουμε τους διαφορετικούς μας ρόλους και να βάλουμε τις προτεραιότητες μας είναι εξαιρετικά σημαντικό αν θέλουμε να είμαστε πιο παραγωγικοί και να πιο ευτυχισμένοι ταυτόχρονα.

9. Ποιες θα ήταν οι συμβουλές που θα δίνατε σε κάποιον που θέλει να βρει την ισορροπία ανάμεσα σε καριέρα και προσωπική ζωή;

Μέσα από το coaching αυτό που κάνουμε είναι να διερευνούμε την κάθε περίπτωση και χτίσουμε πάνω σε αυτή με βάση τα θέλω και τις ανάγκες του πελάτη χωρίς να δίνουμε συμβουλές, γι’ αυτό και τα αποτελέσματα είναι τόσο εκπληκτικά! Από την άλλη, αν θα έπρεπε να δώσω μια συμβουλή για χάρη της κουβέντας μας, θα έλεγα ότι είναι βασικό να καταλάβεις που βρίσκεσαι αυτή τη περίοδο της ζωής σου και που θέλεις να πας. Τι σημαίνει ισορροπία για τα δικά σου δεδομένα; Τι σε κρατά από το να πετύχεις αυτό που θέλεις; Μια από τις δεξιότητες που χρησιμοποιούμε και στο coaching είναι η 100% παρουσία. Όταν είμαι 30 λεπτά με τα παιδιά μου να είμαι 100% εκεί μαζί τους. Χωρίς αντιπερισπασμούς, τηλέφωνα, τηλεοράσεις κλπ. Όταν είμαι στην συνάντηση μου με την ομάδα, είμαι εκεί. Δεν απαντώ emails δεν σκέφτομαι άλλα πράγματα που έχω να κάνω μετά, ή τι έγινε εχθές το βράδυ. Και όταν προγραμματίσω 30 λεπτά για τον εαυτό μου, είμαι συνεπείς και αφιερώνω το 100% του χρόνου αυτού σε εμένα. Χωρίς αντιπερισπασμούς!

10. Πως αντιλαμβάνεστε και συμβουλεύετε την κατεύθυνση που πρέπει να στραφεί το άτομο; Βασίζεται σε γνώσεις, ένστικτο ή εμπειρία;

Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα στη συμβουλευτική (consulting) και το coaching. H πρώτη προϋποθέτει ότι ο σύμβουλος είναι και γνώστης του αντικειμένου και δίνει συμβουλές για το τι πρέπει ο πελάτης να κάνει. Η συμβουλευτική δουλεύει όταν χρειάζεται να μεταδοθούν πληροφορίες ή γνώσεις για ένα συγκεκριμένο θέμα. Στο coaching δεν δίνουμε συμβουλές και αυτό είναι πολύ σημαντικό να το ξεκαθαρίζουμε στην αρχή των συνεδριών μας, για να καταλάβει και ο πελάτης τι είναι αυτό που κάνουμε. Ο coach χρειάζεται να είναι εκπαιδευμένος για να μπορεί να αναγνωρίσει τις περιοριστικές πεποιθήσεις του πελάτη και με ειδικές δεξιότητες, μεθόδους και δυναμικές ερωτήσεις να μπορέσει να τον υποστηρίξει να βρει τις δικές του απαντήσεις σε σχέση με τον στόχο της συνεδρίας. Αυτός είναι και ο λόγος που το coaching αποτελεί μια από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης.

11. ‘Έχετε μια διευθυντική θέση ως ιδιωτική υπάλληλος σε μια από τις μεγάλες εταιρίες της Κύπρου. Πως τα καταφέρνετε να συνδυάζετε μια τόσο απαιτητική καριέρα με το coaching;

Το coaching για εμένα πλέον είναι τρόπος ζωής. Παλαιότερα θα έλεγα «δεν έχω χρόνο». Δεν ήταν όμως ποτέ θέμα χρόνου. Ήταν και είναι πάντα, θέμα επιλογών, 100% παρουσίας, 100% ευθύνης και φυσικά οργάνωσης. Θα σου πω ένα παράδειγμα. Ο μέσος άνθρωπος βλέπει 3-4 ώρες τηλεόραση την ημέρα. Αυτό μας κάνει περίπου 20 ώρες την εβδομάδα. Αυτό μας κάνει περίπου 1000 ώρες τον χρόνο. 1000 ώρες τηλεόρασης! Ακόμα και αν αυτό για κάποιους είναι υπερβολικό, ας το μοιράσουμε ακριβώς στη μέση. 500 ώρες. Δηλαδή, 2 ολόκληροι εργάσιμοι μήνες! Αυτά που θέλεις να κάνεις δεν ήταν ποτέ θέμα χρόνου είναι πάντα θέμα επιλογών.

12. Υπάρχει διαφορά στο αναγνωστικό κοινό Ελλάδας και Κύπρου με αυτό του εξωτερικού (δεδομένου ότι εκεί το life coaching δεν είναι ταμπού αλλά αντιθέτως ένας κατάλληλος και αποδεχόμενος αρωγός για καλυτέρευση της ζωής σου)

Στο εξωτερικό υπάρχουν ίσως πολύ περισσότερα βιβλία αυτοβελτίωσης σε σχέση με την ελληνική γλώσσα και έτσι ο αναγνώστης έχει περισσότερες επιλογές. Αυτό όμως τα τελευταία χρόνια αλλάζει αφού όλο και περισσότεροι αξιόλογοι συγγραφείς εισέρχονται σε αυτόν τον τομέα και όλο και περισσότερα βιβλία μεγάλων δασκάλων μεταφράζονται στα ελληνικά.

13. Ποια είναι τα επόμενα σας σχέδια; Σκοπεύετέ να συνεχίσετε με την συγγραφή βιβλίων μετά την επιτυχία του πρώτου;

Το βασικό για εμένα είναι να συνεχίσω να εκπαιδεύομαι και να δουλεύω με τον εαυτό μου. Είναι ένα κομμάτι που δεν τελειώνει ποτέ, ενώ μέσα από αυτό, μπορώ να προσφέρω ακόμα περισσότερα και στους γύρω μου. Συνεχίζω να γράφω, να εργάζομαι στην εταιρία μου, να κάνω τις δικές μου one to one συνεδρίες με τους πελάτες μου και να απολαμβάνω το κάθε λεπτό. Εύχομαι πραγματικά το βιβλίο μου να συνεχίσει να δίνει τροφή για νέες προοπτικές στους αναγνώστες του. Αυτό σήμερα, είναι ένα πολύ μεγάλο δώρο για εμένα.

Μάθε περισσότερα στο www.vasovardaki.com

Facebook: Vaso Vardaki – Life & Executive Coach

Instagram: vasovardaki

Linkedin: Vaso Vardaki

Μπες το πιο κάτω link, κάνε την εγγραφή σου και κέρδισε δωρεάν την πρώτη σου συνεδρία coaching:

https://vasovardaki.com/flc

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ , ,

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ