Ο Δρ. Άγγελος Καρατζιάς, ειδικός πλαστικός χειρουργός αισθητικής και αποκατάστασης, μας μιλά για το «λιποίδημα», τη μη φυσιολογική συσσώρευση λίπους και την αντιμετώπισή του.

Μία στις 9 γυναίκες, δηλαδή ποσοστό 11% του πληθυσμού των γυναικών, εμφανίζουν λιποίδημα σε κάποια φάση της ζωής τους! Για τους άνδρες τα ποσοστά είναι αρκετά χαμηλότερα. Λιποίδημα ορίζεται ως η κατάσταση στην οποία υπάρχει άνιση κατανομή του λιπώδους ιστού στους γοφούς και τα κάτω άκρα σε σχέση με τον κορμό και τα άνω άκρα. Συνήθως μπορεί να ξεκινήσει σαν ένα αισθητικό πρόβλημα με ανομοιογενείς διογκώσεις λίπους στα κάτω άκρα αλλά εξελίσσεται σε έντονο οίδημα και επώδυνες στη ψηλάφηση περιοχές. Πολύ συχνά η κατάσταση μπερδεύεται με την παχυσαρκία και το λεμφοίδημα.

Τα τυπικά συμπτώματα του λιποιδήματος (ή λιποοιδήματος) είναι η ασύμμετρη διόγκωση των κάτω άκρων και η διαταραχή του φυσιολογικού σχήματος των ποδιών κάνοντάς τα να φαίνονται πρησμένα ενώ παράλληλα είναι ευαίσθητα και παρουσιάζουν ευκολότερα μώλωπες. Χαρακτηριστικό είναι μια γυναίκα με λιποίδημα να φοράει μεγαλύτερο μέγεθος ρούχα για το κάτω μέρος του σώματος από το πάνω.

Όσο η κατάσταση προχωρά, το λίπος συνεχίζει να συσσωρεύεται και το κάτω μέρος του σώματος γίνεται πιο βαρύ, δυσκίνητο και ασύμμετρο. Επέκταση του προβλήματος θα οδηγήσει τη συσσώρευση στη συνέχεια σε κοιλιά και χέρια.

Σε αντίθεση με την παχυσαρκία, το λιποίδημα ξεκινά από τα κάτω άκρα, γλουτούς και μηρούς. Σε αντίθεση με το λεμφοίδημα, το λιποίδημα δεν εμφανίζεται στον άκρο πόδα και στην άκρα χείρα και πάντα αφορά και τα δύο μέλη.

Η αιτία του λιποιδήματος είναι άγνωστη αλλά ενοχοποιούνται οι γυναικείες ορμόνες για την ανάπτυξή του καθώς πολύ συχνά κάνει την εμφάνισή του σε μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της εφηβείας, στην εγκυμοσύνη και μετά από γυναικολογικές επεμβάσεις.

Η συνδυαστική αποσυμφορητική θεραπεία φαίνεται να μπορεί να μειώσει σε μεγάλο βαθμό τα συμπτώματα. Περιλαμβάνει μηχανική λεμφική παροχέτευση, δηλαδή μια μορφή μάλαξης που χρησιμοποιεί ρυθμικές κινήσεις ενεργοποίησης της λέμφου προς τα αγγεία, συμπιεστικές περιδέσεις, δηλαδή η χρήση εξειδικευμένων ελαστικών επιδέσμων, άσκηση και λιποαναρρόφηση.

Έχει αποδειχθεί ότι η αφαίρεση του προβληματικού λιπώδους ιστού με λιποαναρρόφηση βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων και αποτρέπει την εξέλιξη της νόσου σε μεγαλύτερο στάδιο!

 

Το λιποίδημα λοιπόν, αυτή τη στιγμή θεωρείται θεραπεύσιμο σε μεγάλο βαθμό με τη χρήση της εξειδικευμένης υπερηχητικής λιπογλυπτικής με το μηχάνημα Vaser.

Πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου που πραγματοποιεί ο Δρ Άγγελος Καρατζιάς, είναι η διαφύλαξη της καλής λειτουργίας του λεμφικού και φλεβικού συστήματος σε αντίθεση με τις παλαιότερες μορφές λιποαναρρόφησης αφού ο υπέρηχος στοχεύει αποκλειστικά τα προβληματικά λιποκύτταρα και δεν προκαλεί ζημιά σε άλλους ιστούς. Αναμφίβολα ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος μπορεί να χρειαστούν περισσότερες από μία συνεδρίες για την πλήρη αποκατάσταση.

 

Ο Δρ. Άγγελος Καρατζιάς είναι πλαστικός χειρουργός αισθητικής και αποκατάστασης στο Αρεταίειο Νοσοκομείο. Περισσότερες πληροφορίες για τον Δρ. Άγγελο Καρατζιά θα βρείτε στο τηλέφωνο (+357) 22 020721 και στις ιστοσελίδες:

https://www.drkaratzias.com

https://vasercy.com

https://renuvionbydrkaratzias.com         


Facebook:

www.facebook.com/drkaratzias/

https://www.facebook.com/renuvionbydrkaratzias

https://www.facebook.com/vaser3dlipo/


Instagram:

https://www.instagram.com/drangeloskaratzias

https://www.instagram.com/renuvionbydrkaratzias/

https://www.instagram.com/vaser3dlipocyprus/

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ , ,

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ