“Μπλόκο” εισόδου σε ανεμβολίαστους, τεστ και λήξη SafePass σε εμβολιασμένους

Τα μέτρα που εξετάζει η Κυβέρνηση μετά τη νέα εκτόξευση των κρουσμάτων κορωνοϊού

Tης Νάσιας Ιωάννου

Από το κακό στο χειρότερο εξελίσσεται η επιδημιολογική εικόνα στο νησί, με τα δεδομένα να μην αφήνουν και πολλές επιλογές σε ειδικούς και κυβέρνηση. Στην σκιά των όσων εκτυλίσσονται στις χώρες της Ευρώπης τα πλάνα της κυβέρνησης άλλαξαν, με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον υπουργό υγείας να στέλνουν τελεσίγραφο στα άτομα χωρίς ιστορικό εμβολιασμού, προαναγγέλλοντας μέτρα.. Σενάριο το οποίο είχε αποκλειστεί πριν από λίγες ημέρες..

Νίκος Αναστασιάδης, Πρόεδρος Δημοκρατίας
“Ένα 15νθήμερο ή 20ήμερο με τα κέντρα εμβολιασμού σε κάθε πόλη να δώσουμε την ευκαιρία είτε του πρώτου είτε του τρίτου είτε της ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού προγράμματος. Μέτα ταύτα βεβαίως τα μέτρα θα αυστηροποιηθούν προκειμένου να αποφύγουμε το lockdown το ολικό κάποιοι πρέπει να αποκλειστούν ανεξάρτητα το πόσο σεβόμαστε τις απόψεις τους.”

Μιχάλης Χατζηπαντέλας, Υπουργός Υγείας
“Ένας από τους λόγους που υπάρχει μετάδοσης είναι λόγω του ότι κάποια άτομα δεν έχουν αποφασίσει να εμβολιαστούν. Μπορεί να μην πάμε σε Lockdown στους ανεμβολίαστους, αλλά σε μπορεί να υπάρχει κάποιος περιορισμός στις διακινήσεις τους.”

Πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να προσανατολίζεται στην απαγόρευση παρουσίας όσων δεν εμβολιάστηκαν  σε κλειστούς χώρους όπως τα νυχτερινά κέντρα, τα θέατρα, τους κινηματογράφους…μέχρι και σε ανοικτούς χώρους όπως τα γήπεδα.

Μιχάλης Χατζηπαντέλας, Υπουργός Υγείας
“Σεβόμαστε αλλά θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν να προστατεύσουμε και τους εμβολιασμένους όχι μόνο τους ανεμβολίαστους.”

Στο κάδρο των περιοριστικών μέτρων, βρίσκεται και ο περιορισμός των συναθροίσεων τόσο σε κοινωνικές εκδηλώσεις όπως γάμοι και βαφτίσεις αλλά και σε εκδηλώσεις που έχουν την τιμητική τους ενόψει Χριστουγέννων. Ακόμη και σε σχολικές γιορτές.

Μιχάλης Χατζηπαντέλας, Υπουργός Υγείας
“Αυτή τη στιγμή, έχουμε αλυσίδες σε παιδιά κάτω των 12 ετών στα σχολεία,αλυσίδες σε άτομα κάτω των 20 ετών, όπως επίσης και αλυσίδες σε άτομα που δεν είναι εμβολιασμένα. Στόχος μας είναι, με τα μέτρα που θα πάρουμε, πάντα σε συνεννόηση με τους ειδικούς, να σταματήσουμε αυτές τις αλυσίδες.

Εκπαίδευση

Καθημερινό φαινόμενο αποτελεί ο εντοπισμός θετικών περιστατικών στα σχολεία. Για αυτό τον λόγο, τα μέλη της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής εισηγούνται την χρήση μάσκας στην δημοτική εκπαίδευση καθώς και αύξηση των διαγνωστικών ελέγχων.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και ο διευθυντής της παιδιατρικής κλινικής του Μακάρειου νοσοκομείου, προτρέποντας για εμβολιασμό των παιδιών, αφού ένα στα τρία έχει εμβολιαστεί.

Δρ. Αβραάμ Ηλία, Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής Μακάρειου Νοσοκομείου
“Περίπου ένα παιδί κατά μέσο όρο νοσηλεύεται την ημέρα, αυτό όμως που μας ανησυχεί ιδιαίτερα είναι η αύξηση των περιστατικών στα σχολεία και γενικότερα στον παιδικό πληθυσμό, πράγμα το οποίο είναι θέμα χρόνου να αυξηθούν και οι νοσηλείες των παιδιών με covid-19 στο νοσοκομείο.”

SafePass

Με στόχο την προώθηση της τρίτης δόσης του εμβολίου, πρόθεση της κυβέρνησης είναι η αλλαγή του safepass για όσους δεν προχωρήσουν με τρίτη δόση του εμβολίου, αφού παρέλθει το χρονικό διάστημα των 7 μηνών από την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού τους σχήματος.

Όλα αυτά θα τεθούν την ερχόμενη Δευτέρα το πρωί σε συνάντηση που θα έχει ο υπουργός υγείας με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και ακολούθως στην συνάντηση του αρμόδιου υπουργού με τα μέλη της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής. Οι όποιες αποφάσεις θα οδηγηθούν ενώπιον υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη, για έγκριση.