Τώρα στις διακοπές λογικό είναι να θέλετε να χαλαρώσετε και να απομακρυνθείτε για λίγο από την κουζίνα και την προετοιμασία του φαγητού σας. Είτε θέλετε να παραγγείλετε απέξω είτε να απολαύσετε το γεύμα σας σε ένα ταβερνάκι ή εστιατόριο θα δούμε τί μπορείτε να επιλέξετε όμως προκειμένου να μην καταστρέψετε τη διατροφή σας.

Το δείπνο σε ένα μαγαζί δεν χρειάζεται υποχρεωτικά να μην συμβαδίζει με το διατροφικό σας πλάνο. Χρησιμοποιείστε λοιπόν έξυπνα τρίκ και σωστές τακτικές: προγραμματίστε, σκεφτείτε και επιλέξτε προσεκτικά το γεύμα σας.

Επιλέξτε ελαφρύ δείπνο

Επιλέξτε ένα ελαφρύ δείπνο εφόσον το μεσημέρι φάγατε αρκετά είτε «βαριά» φαγητά! Απ την άλλη ίσως είναι καλύτερο, εφόσον ξέρετε ότι το βράδυ θα φάτε έξω να επιλέξετε ένα πιο ελαφρύ μεσημεριανό. Γνωρίζοντας το μενού και το ύφος του εστιατορίου μπορεί η παραγγελία σας να γίνει ευκολότερη ειδικά εφόσον υπάρχουν συγκεκριμένες διατροφικές αναγκες!

Ένα για παράδειγμα το βράδυ γνωρίζετε ότι θα πάτε σε ένα εστιατόριο με μπουφέ επιλέξτε ένα μεσημεριανό το οποίο θα περιέχει μία φρέσκια σαλάτα με ένα αυγό βραστό, προκειμένου να «ξεγελάστε» την πέινα σας!

Επιλέξτε εστιατόριο βάση των αναγκών σας

Σκεφτείτε επιλογές φαγητών σε διαφορετικά εστιατόρια προκειμένου να καταλήξετε από πριν πιο μενού συμβαδίζει καλυτερα με τη διατροφή σας. Εν ανάγκη τσεκάρετε στο ίντερνετ μήπως το εστιατόριο που σας ενδιαφέρει έχει θρεπτική ανάλυση των πιάτων του ή αν έχει Light menu.
Αυτό δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι θα χρειαστεί να περιοριστείτε σε κάποιο εστιατόριο με ψητά φαγητά απλά επιλέξτε το εστιατόριο σας με βάση τους εβδομαδιαίους στόχους της διατροφής σας!

Παραγγείλτε σοφά

Προτιμήστε η παραγγελία σας να περιέχει τροφές από όλες τις ομάδες, όπως τρόφιμα που περιέχουν άπαχη πρωτεΐνη, φρούτα (πχ αποξηραμένα σύκα), λαχανικά και ολικής άλεσης αμυλούχα (ρύζι ολικής άλεσης). Η λύση της σαλάτας είναι ιδανική και μπορεί να περιέχει όλες τις παραπάνω τροφές! Θα πρότεινα λοιπόν μία μεγάλη σαλάτα από εποχιακά λαχανικά η οποία θα περιέχει ψητό ή βραστό στήθος κοτόπουλο, καλαμπόκι, αποξηραμένα φρούτα ενώ η sauce να αποτελείτε από ελαιόλαδο, μουστάρδα, βαλσάμικο, μέλι και λεμόνι.

Να αντικαταστήσετε ότι προσθέτει περιττές θερμίδες στο φαγητό σας! Ζητήστε σαλάτα στο πλάι από ένα ιδιαίτερα σύνθετο πιάτο αντί για πατάτες τηγανητές, για παράδειγμα! Σε πολλά εστιατόρια ο σερβιτόρος ρωτάει από μόνος του τον πελάτη με τί θέλει να συνοδεύσει το πιάτο του οπότε μην διστάσετε να πάρετε επιπλέον πληροφορίες για τις επιλογές που έχετε προκειμένου το πιάτο σας να συμφωνεί με τους στόχους της διατροφής σας!

Σε πολλά εστιατόρια συνηθίζεται η μερίδα που σερβίρουν να είναι για δύο ή τρία άτομα. Μην διστάσετε λοιπόν σε μία τέτοια περίπτωση να αφήσετε το φαγητό σας και να ζητήσετε να σας το πακετάρουν για το σπίτι, ελέγχοντας έτσι τις μερίδες σας.

Φάτε αργά!

Ο εγκέφαλος θέλει τουλάχιστον 20 λεπτά προκειμένου να λάβει το μήνυμα ότι χόρτασε και δεν θέλει άλλο φαγητό. Άτομα που τρώνε γρήγορα συνήθως τρώνε και μεγάλες μερίδες ενώ δεν συμβαίνει το ίδιο με άτομα που απολαμβάνουν αργά το γεύμα τους.

Σας δίνω κάποιες επιπλέον συμβουλές για να απολαμβάνετε το φαγητό σας έξω χωρίς ενοχές:

1. Όταν παραγγείλετε κάποιο μαγειρευτό φαγητό (κοκκινιστό, α λα κρεμ) επιλέξτε να το συνοδεύσετε με σαλάτα!
2. Σε Ιταλικά εστιατόρια επιλέξτε ζυμαρικά με λαχανικά αντί αλλαντικά και πίστα με πολλά λαχανικά και τυρί!
3. Μην ζητήσετε ψωμί μαζί με τα ορεκτικά, θα καταναλώσετε «χαζές» θερμίδες!
4. Φροντίστε όταν έρθουν τα ορεκτικά και οι σαλάτες να παραγεμίσετε το πιάτο σαλάτα και 1 κ σ από κάθε άλλο ορεκτικό, θα πάρετε τη γεύση αλλά δεν θα το παρακάνετε με τις θερμίδες!
5. Εφόσον δεν μπορείτε να αντισταθείτε στα γλυκά, ζητήστε το γλυκό να σερβιριστεί στο κέντρο και περιοριστείτε σε μία- δύο κουταλιές!

Από την Μαριέττα Μαρκούση
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc
Χαροκόπειου Παν/μίου Αθηνών
Σπάρτης 4, Αθήνα

www.mariettamarkousi.gr

Φωτογραφίες: Freepik.com

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ