Η Ανατολή Παταρίδου, η οποία είναι Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Κεφαλής και Τραχήλου – ΠαιδοΩΡΛ και Επιστημονικός Συνεργάτης του Νοσοκομείου Υγεία – Μητέρα, μιλά στο Hello.gr για την αύξηση των παθήσεων της Ωτορινολαρυγγολογίας .

Αναλύει του λόγους που έχουν αυξηθεί παθήσεις όπως η αλλεργική ρινίτιδα, η αποφρακτική άπνοια, ο ίλιγγος και οι κεφαλαλγίες. Δίνει πρακτικές λύσεις στα συγκεκριμένα προβλήματα και προτείνει τους ιδανικούς τρόπους θεραπείας τους.

Από την εμπειρία σας, υπάρχουν νοσήματα που έχουν παρουσιάσει αύξηση στην ειδικότητα σας;

Στην ειδικότητα της Ωτορινολαρυγγολογίας έχουν αυξηθεί οι ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα, ιγμορίτιδα, πολύποδες, αποφρακτική άπνοια, καθώς και κακοήθειες στην περιοχή του στόματος, του φάρυγγα και του λάρυγγα. Επίσης, έχει αυξηθεί και η σωματοποίηση του άγχους, με συχνότερα συμπτώματα τον ίλιγγο, την κεφαλαλγία, τις εμβοές, τη δυσκολία στην κατάποση, την αστάθεια. Βέβαια, παρά την εξέλιξη στη διάγνωση και τη θεραπεία, είτε φαρμακευτική είτε χειρουργική με τις νέες ενδοσκοπικές τεχνικές, είναι βέβαιο αυτό που ο Ιπποκράτης είχε πει πριν από χιλιάδες χρόνια, ότι το σώμα έχει την ιδιότητα σε μεγάλο βαθμό να αυτοθεραπεύεται. Για να συμβεί αυτό, ύψιστη σημασία έχουν οι εξής παράγοντες: η διατροφή, η κίνηση, το περιβάλλον, ο τρόπος ζωής, ο τρόπος σκέψης.

Ποιοι θεωρείτε ότι είναι οι βασικοί λόγοι αύτης της αύξησης;

Σίγουρα οι ρυθμοί ζωής έχουν αλλάξει πάρα πολύ και αυτό επιφέρει ένα επιπλέον βάρος στην καθημερινότητά μας. Οι αλλαγές στην διατροφή, δηλαδή η αντικατάσταση του σπιτικού φαγητού με το πρόχειρο, και η καθιστική ζωή επηρεάζουν άμεσα την υγεία μας. Επίσης, η κακή θέρμανση του σπιτιού τον χειμώνα και η συνεχόμενη χρήση κλιματιστικού σε ακραίες θερμοκρασίες το καλοκαίρι είναι μία ακόμα βασική αιτία που επιβαρύνει την καλή υγεία της μύτης, των αυτιών και του λάρυγγα.

Πως θεραπεύονται αυτά τα προβλήματα;

Σημαντικότερο όλων είναι η έγκαιρη και σωστή διάγνωση από τον ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο. Σε περίπτωση που αντιμετωπίζουμε κάποια συμπτώματα δεν πρέπει να κάνουμε αυτοδιάγνωση αλλά αντιθέτως θα πρέπει να απευθυνθούμε στον έμπειρο γιατρό. Η ολοκληρωμένη διάγνωση απαιτεί ενδοσκόπηση ώστε ο γιατρός να μπορέσει να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα και να δώσει την κατάλληλη θεραπεία. Η χρήση των ενδοσκοπίων παρέχει ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα καθώς ο Ωτορινολαρυγγολόγος έχει πλήρη και ξεκάθαρη εικόνα χωρίς να ταλαιπωρήσει καθόλου τον ασθενή. Η ενδοσκόπηση μπορεί να πραγματοποιηθεί και σε μικρά παιδιά, καθώς πρόκειται για μια σύντομη και ανώδυνη εξέταση που γίνεται σαν παιχνίδι στο ιατρείο.
Μετά την ολοκληρωμένη αξιολόγηση ακολουθεί η εξατομικευμένη θεραπεία, η οποία άλλοτε μπορεί να είναι φαρμακευτική ή χειρουργική. Φυσικά, πάντα υπάρχει και η ολιστική προσέγγιση της ιατρικής, η οποία μας παραπέμπει σε αλλαγές στην διατροφή, κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και βοτάνων που έχουν αντιοξειδωτική δράση, και την άσκηση με σκοπό την διόρθωση των αιτιών.

Είστε ένας άνθρωπος που πιστεύετε στην ολιστική προσέγγιση και το εφαρμόζετε έμπρακτα στην προσωπική σας ζωή. Τι θα προτείνατε στους ασθενείς σας;

Το να έχουμε χόμπι είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. Αποτελεί ένα τρόπο εκτόνωσης, μας βοηθάει να ξεφύγουμε από την ρουτίνα της καθημερινότητας και να βελτιώσουμε την ψυχική και σωματική μας υγεία. Ο καθένας μας μπορεί να επιλέξει χόμπι που ταιριάζουν στο γούστο του, όπως το γυμναστήριο, ο χορός, κάποιο άθλημα ή ακόμα και το απλό περπάτημα. Θεωρώ ότι η ενασχόληση με κάποιο χόμπι 2-3 φορές μέσα στην εβδομάδα είναι απαραίτητο για να διατήρησουμε την ισορροπία στην ζωή μας. Επίσης, θα πρέπει να νοιώθουμε ευλογημένοι ως Έλληνες, καθώς η γεωγραφική θέση της χώρας μας μας επιτρέπει να ασχοληθούμε με περισσότερα από τα απλά κλασικά σπόρ. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, έχουμε την δυνατότητα να αφιερώσουμε χρόνο στην θάλασσα για να κάνουμε την γυμναστική μας, είτε κολυμπώντας είτε κάνοντας κάποιο θαλάσσιο σπορ, όπως το θαλάσσιο σκι ή το windsurfing. Τα θαλάσσια σπορ εκτοξεύουν την αδρεναλίνη απελευθερώνοντας με αυτό τον τρόπο ενδορφίνες στον εγκέφαλο μας, που δρα σαν φυσικό αντικαταθληπτικό. Επίσης, εκτός από την διασκέδαση μας, καλλιεργούμε και τις δεξιότητες μας, όπως την αποδοτικότητα, την ευρηματικότητα, την πρωτοβουλία, την δεξιοτεχνία, την υπομονή και την ανοχή στην πίεση. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Αργεντίνος ψυχίατρος Jorge Bucay παρομοιάζει την ζωή με τον windsurfing λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η ζωή είναι σαν το σπορ της ιστιοσανίδας. Πρέπει να πας ανάλογα με τον αέρα και το κύμα, που έχει μια συνεχή δυναμική». Και εννοείται πως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το θαλάσσινο νερό είναι ένας φυσικός τρόπος ρινικών πλύσεων που θα μας βοηθήσει όλη την υπόλοιπη χρονιά.

Και για το τέλος, τι θα συμβουλεύατε τους αναγνώστες;

Όπως λέει και ο σοφός λαός «Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός». Πάντα στην αρχή όλα φαίνονται δύσκολα αλλά μολίς κινητοποιηθούμε αλλάζει κατά πολύ ο τρόπος που βλέπουμε τα πράγματα. Η ρουτίνα είναι μια κατάσταση που δεν σου επιτρέπει να δείς μακρία και μπορεί εύκολα να σε παγιδεύσει αφαιρώντας την καλή διάθεση σου. Ας αφήσουμε τα κινητά στην άκρη, ειδικά τώρα το καλοκαίρι, κι ας αναζητήσουμε τους τρόπους που θα μας βοηθήσουν να νοιώσουμε την αδρεναλίνη στα ύψη. Μπορεί αρκετοί να φοβούνται να ανέβουν σε μια σανίδα, βρίσκοντας κάθε φορά μια δικαιολογία αλλά κάθε αρχή και δύσκολη. Το ξεκίνημα μπορεί να είναι δύσκολο αλλά δεν μπορεί να συγκριθεί με τις μαγικές στιγμές που θα μας χαρίσει μετα. Προτείνω σε όλους, μικρούς και μεγάλους, να αφήσουν τους ενδοιασμούς στην άκρη, να πάρουν θάρρος και να τολμήσουν. Η συνέχεια θα τους δικαιώσει!

www.pataridou.gr

Facebook

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ , , ,

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ