Ο πρίγκιπας Άντριου έβαλε τέλος στη πολυετή δικαστική του διαμάχη και τις κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίηση που αντιμετώπιζε, ερχόμενος σε συμβιβασμό με την κατήγορό του, Βιρτζίνια Τζιούφρε χωρίς μάλιστα να παραδεχτεί ενοχή.

Ο δούκας της Υόρκης και η γυναίκα που τον κατηγορούσε ότι την κακοποίησε σεξουαλικά, κατέληξαν σε «κατ’ αρχήν διακανονισμό» στη Νέα Υόρκη, όπως αποκάλυψαν δικαστικά έγγραφα που ήρθαν στη δημοσιότητα σήμερα.

Σύμφωνα με τον διακανονισμό ο πρίγκιπας θα πρέπει τώρα να κάνει μια «σημαντική δωρεά» στη φιλανθρωπική οργάνωση της Τζιούφρε για να υποστηρίξει τα δικαιώματα των θυμάτων σεξουαλικής βίας. Σε δήλωσή του επαίνεσε το  θάρρος τόσο της ίδιας όσο και άλλων θυμάτων trafficking λέγοντας ότι ποτέ δεν είχε σκοπό να θίξει τον χαρακτήρα της.

Η Βιρτζίνια Τζιούφρε είχε μηνύσει τον Δούκα της Υόρκης τον περασμένο Αύγουστο, ισχυριζόμενη ότι την είχε κακοποιήσει σεξουαλικά πριν από περισσότερες από δύο δεκαετίες, όταν εκείνη ήταν 17 ετών και βρισκόταν υπό τον έλεγχο του Jeffrey Epstein.

Άντριου
H περίφημη φωτογραφία που απεικονίζει τον Άντριου με την κατήγορο του και την Γκιλέιν Μάξγουελ.

Η είδηση του διακανονισμού έρχεται έπειτα από φημολογία που ήθελε την Τζιούφρε να ισχυρίζεται ότι έχει απωλέσει την επίμαχη φωτογραφία που την απεικόνιζε μαζί με τον πρίγκιπα το 2001, ενισχύοντας το επιχείρημα της νομικής ομάδας του Δούκα που έλεγε ότι η φωτογραφία δεν ήταν αυθεντική αλλά προϊόν επεξεργασίας.

Στη δήλωση του ο πρίγκιπας αποκηρύσσει και την φιλική σχέση του με τον Jeffrey Epstein λέγοντας: «Είναι γνωστό ότι ο Jeffrey Epstein διακινούσε αμέτρητα νεαρά κορίτσια για πολλά χρόνια. Ο πρίγκιπας Άντριου λυπάται για τη σχέση του με τον Epstein και επαινεί τη γενναιότητα της κυρίας Τζιούφρε και των άλλων θυμάτων σεξουαλικών εγκλημάτων να υπερασπίζονται τον εαυτό τους και τους άλλους. Δεσμεύεται να δείξει τη λύπη του για τη σχέση του με τον Epstein υποστηρίζοντας την καταπολέμηση των δεινών του traffickin και υποστηρίζοντας τα θύματά του».

Πηγή κοντά στον πρίγκιπα ανέφερε στη MailOnline ότι δεν θα υπάρξει καμία περαιτέρω δήλωση επί του θέματος.

Ο πρίγκιπας Άντριου βρισκόταν στο πλευρό της μητέρας του στο μπαλκόνι των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ στους εορτασμούς για τα γενέθλια της βασίλισσας το 2019. Πλέον απέχει από κάθε επίσημη εκδήλωση, “εξόριστος” από τη βασιλική οικογένεια.

Όταν στην αρχή του χρόνου είχε γίνει γνωστό πως ο Άντριου θα χρειαζόταν να καταθέσει σε δικαστήριο στη Νέα Υόρκη, αντιμέτωπος με τις κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση της Βιρτζίνια Τζιούφρε, αφού το αίτημα του για απόρριψη της υπόθεσης δεν έγινε δεκτό από τον δικαστή, η βασίλισσα Ελισάβετ αναγκάστηκε να πάρει σκληρές αποφάσεις και να ανακοινώσει πως:

«Με την έγκριση και τη σύμφωνη γνώμη της Βασίλισσας, οι στρατιωτικοί τίτλοι και οι βασιλικές χορηγίες του Δούκα της Υόρκης έχουν επιστραφεί στη Βασίλισσα. Ο Δούκας της Υόρκης θα συνεχίσει να μην αναλαμβάνει δημόσια καθήκοντα και θα αντιμετωπίσει αυτή την υπόθεση ως ιδιώτης».

Εκτός από τους στρατιωτικούς τιμητικούς τίτλους που έφερε, αλλά και τις οργανώσεις στις οποίες ήταν τιμητικός χορηγός, o Άντριου έχασε και τον τίτλο της Αυτού Υψηλότητας. Αν και δεν του αφαιρέθηκε επισήμως, η βασίλισσα του ζήτησε να πάψει να τον χρησιμοποιεί υπό οιαδήποτε περίσταση.

Η απώλεια των τίτλων και των τιμών που τους ακολουθούσαν είναι ένα ολέθριο χτύπημα για τον Άντριου, που ωστόσο θα διατηρήσει τον βαθμό του αντιναύαρχου που δεν είναι τιμητικός αλλά ανταποκρίνεται στη στρατιωτική του υπηρεσία.

Ο Δούκας της Υόρκης είχε πάψει να εκτελεί τα βασιλικά του καθήκοντα και είχε αποσυρθεί από την ενεργό δράση έπειτα από μια καταστροφική τηλεοπτική συνέντευξη το 2019 στην οποία είχε προσπαθήσει να δικαιολογήσει την φιλία του με τον Τζέφρι Έπστιν.

Ένατος στη σειρά διαδοχής του θρόνου, δευτερότοκος γιος της βασίλισσας και κατά γενική ομολογία μεγάλη της αδυναμία, ο 61χρονος Άντριου, βετεράνος του πολέμου των νησιών Φώκλαντ, απολάμβανε πάντα την θέση του στη βασιλική οικογένεια και επεδίωκε ένα υψηλό δημόσιο προφίλ τόσο για τον ίδιο, όσο και για τις κόρες του Βεατρίκη και Ευγενία.

«Εξόριστος» πλέον από τη βασιλική οικογένεια κατόρθωσε τουλάχιστον να βάλει τέλος στη δικαστική περιπέτεια που έφερνε την βασίλισσα σε τρομερά δύσκολη θέση ενόψει του Ιωβηλαίου, χωρίς να χρειαστεί να υποβληθεί στην ταπείνωση μιας δημόσιας δίκης.

Πρώτη δημοσίευση στο Hello Magazine

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ