Η βρετανική βασιλική οικογένεια είχε στενούς δεσμούς με τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο και την οικογένειά του. Πλάνα από την κηδεία του τελευταίου βασιλιά των Ελλήνων μεταδόθηκαν σε όλο τον κόσμο και οι εικόνες της βασίλισσας Άννας Μαρίας που θρηνούσε για το σύζυγό της προκάλεσαν παγκόσμια συγκίνηση.

Στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου έδωσαν το παρών η 72χρονη πριγκίπισσα Άννα με το σύζυγό της και η 41χρονη Lady Gabriella. Αν και μεταδόθηκε από τα βρετανικά Μέσα ότι θα παρευρίσκονταν επίσης ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας, κάτι τέτοιο δε συνέβη. Παρά την απουσία τους, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ανέκαθεν συνέδεαν ισχυροί δεσμοί τα μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας με τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο και την οικογένειά του.

Η σχέση της βρετανικής μοναρχίας με την ελληνική βασιλική οικογένεια ξεκίνησε όταν ο πρίγκιπας Φίλιππος, της Ελλάδας και της Δανίας, γνώρισε τη βασίλισσα Ελισάβετ. Ο πρίγκιπας Φίλιππος γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1921 με γονείς τον πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδος κα της Δανίας και την πριγκίπισσα Αλίκη του Μπάττενμπεργκ.

Το 1922, ο θείος του πρίγκιπα Φιλίππου και βασιλιάς της Ελλάδος, Κωνσταντίνος Α΄, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το θρόνο, ενώ ο πατέρας του πρίγκιπας Ανδρέας, συνελήφθη από το στρατιωτικό καθεστώς που είχε επιβληθεί στην Αθήνα. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, αποφασίστηκε η εξορία του πρίγκιπα Ανδρέα από την Ελλάδα. Ο πρίγκιπας Ανδρέας ήταν 18 μηνών όταν φυγαδεύτηκε από την Κέρκυρα με προορισμό το Παρίσι. Ο Φίλιππος και η Ελισάβετ συναντήθηκαν για πρώτη φορά όταν ο εκείνος ήταν 18 ετών και εκείνη 13 ετών. Ξανασυναντήθηκαν αργότερα και έζησαν έναν θυελλώδη έρωτα που τους οδήγησε στα σκαλιά της εκκλησίας. Στις 20 Νοεμβρίου του 1947, ο Φίλιππος και η Ελισάβετ παντρεύτηκαν.

Μέσω του πρίγκιπα Φιλίππου λοιπόν, η βασίλισσα Ελισάβετ ανέπτυξε στενούς δεσμούς με την Ελλάδα. Η αείμνηστη μονάρχης ήταν η νονά της πριγκίπισσας Θεοδώρας στη βάπτιση της στις 20 Οκτωβρίου του 1983 στο Λονδίνο.

Οκτώβριος του 1983: Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος με τη βασίλισσα ‘Αννα Μαρία και την κόρη τους, πριγκίπισσα Θεοδώρα στη βάπτισή της. Η βασίλισσα Ελισάβετ ήταν ντυμένη στα ροζ /Getty Images)

Ο σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ, πρίγκιπας Φίλιππος ήταν νονός του πρίγκιπα Φίλιππου, του μικρότερου γιου του βασιλιά Κωνσταντίνου και της βασίλισσας Άννας Μαρίας. Η βάπτιση έγινε στο Λονδίνο το 1986 και στο μυστήριο είχε δώσει το παρών και η πριγκίπισσα Νταϊάνα. Ο αείμνηστος βασιλιάς Κωνσταντίνος ήταν επίσης νονός του πρίγκιπα της Ουαλίας, Γουίλιαμ και της Lady Gabriella. Ο βασιλιάς Κάρολος ήταν νονός της πριγκίπισσας Μαρίας Ολυμπίας, της μοναχοκόρης του πρίγκιπα Παύλου και της Μαρί Σαντάλ. Τέλος, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ είναι νονός του πρίγκιπα Κωνσταντίνου – Αλέξιου.

Στη βάπτιση του πρίγκιπα Φίλιππου Getty Images
Τον Αύγουστο του 1990 στη Μαγιόρκα, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος με τη βασίλισσα Άννα Μαρία μαζί με τον Κάρολο και τη Νταϊάνα, τον βασιλιά Χουάν Κάρλος και τη βασίλισσα Σοφία.

Όταν η βασίλισσα Ελισάβετ έφυγε από τη ζωή στις 8 Σεπτεμβρίου, η οικογένεια του Κωνσταντίνου έσπευσε να τιμήσει τη μνήμη της και να εκφράσει τα συλλυπητήρια της για την τραγική απώλεια. Τα μέλη της οικογένειας ταξίδεψαν στο Λονδίνο και έδωσαν το παρών στο τελευταίο αντίο. Ο πρίγκιπας Παύλος σε μήνυμά του στο Instagram είχε γράψει: «Η βασίλισσα Ελισάβετ ήταν ένας αξιόλογο πρόσωπο, που μας καθοδήγησε με το παράδειγμά της και θα χαίρει πάντοτε της εκτίμησης για την αφοσίωση της στο έθνος της και στην κοινοπολιτεία. Είμαι ευγνώμων για την καλοσύνη που έδειξε στους γονείς μου και στην οικογένειά μου τις φορές που το χρειάστηκαν».

Ο πρίγκιπας Νικόλαος είχε γράψει για την απώλεια της Ελισάβετ: «Ο κόσμος θρηνεί για την απώλεια της βασίλισσας Ελισάβετ, της θείας Λίλιμπετ. Έκανε το καθήκον της μέχρι το τέλος. Πρέπει όλοι να είμαστε ευγνώμονες καινα μάθουμε από εκείνη».

Πρώτη δημοσίευση στο Hello Magazine

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ