Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης μιλάει στα «Π» και τη Σάσα Σταμάτη και ανοίγει τα χαρτιά του για την επόμενη ημέρα της πανδημίας, τις μεταρρυθμίσεις και τη δημιουργία Μητρώου Καλλιτεχνών. Μεταξύ άλλων μίλησε και για την σεξουαλική του ταυτότητα.

Διαβάστε απόσπασμα της συνέντευξης.

Γιατί πιστεύετε ότι έγινε τόση συζήτηση γύρω από το ότι είστε ο πρώτος ανοιχτά «γκέι» υφυπουργός της χώρας;

Ακριβώς γιατί ήμουν ο πρώτος. Πάντοτε, όταν κάτι αλλάζει, προκαλείται ένα ενδιαφέρον. Πολλώ δε μάλλον όταν σπάει ένα ταμπού.

Γιατί επιλέξατε να πείτε ανοιχτά ότι είστε «γκέι»;

Αν το έκρυβα, τι μήνυμα θα έδινα; Ειδικά απέναντι στη νέα γενιά. Οτι θα πρέπει να ντρέπονται, να φοβούνται και να κρύβονται; Οτι δεν πρέπει να είναι ο εαυτός τους; Οτι θα πρέπει να διαλέξουν μεταξύ των ονείρων τους και της αλήθειας τους; Τα πράγματα αλλάζουν. Αυτό φαίνεται και από τη σπουδαία πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να συστήσει την επιτροπή για τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+.

Γιατί δεν είστε μέλος της επιτροπής;

Το χαρτοφυλάκιο που μου έχει αναθέσει ο πρωθυπουργός είναι αυτό του σύγχρονου πολιτισμού και απαιτεί όλον μου τον χρόνο. Εξάλλου, πρόκειται για μια επιτροπή που απαρτίζεται από εξαιρετικά και ικανότατα άτομα, τα οποία γνωρίζουν τα θέματα σε βάθος. Από εκεί και πέρα, προφανώς και στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις κινήσεις που προάγουν τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+, έτσι ώστε να γίνουν ισότιμα μέλη της κοινωνίας μας.

Αυτούς τους μήνες στο υπουργείο ποιες στιγμές ξεχωρίζετε;

Υπάρχουν πολλές σημαντικές στιγμές που μπορώ να θυμηθώ, όπως πέρυσι, πριν από την πανδημία, όταν ξεκίνησε η καθημερινή λειτουργία του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, ή το καλοκαίρι, όταν για πρώτη φορά στην Ιστορία έγινε live streaming αρχαίας τραγωδίας από την Επίδαυρο. Επίσης, την ολοκλήρωση της νέας Εθνικής Πινακοθήκης και τόσα άλλα.

Αυτό το Πάσχα πώς θα είναι;

Σίγουρα διαφορετικό, χωρίς ταξίδια, χωρίς μεγάλες παρέες. Ελπίζω να βρεθεί, όμως, ο χρόνος για λίγη ξεκούραση, λίγη μαγειρική, λίγους καλούς φίλους και μία-δύο μεγάλες βόλτες με τον σκύλο μου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ,

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ