Τη σιωπή του για τα όσα βίωσε στον χώρο του κυπριακού θεάτρου που ταλανίζεται τις τελευταίες ημέρες από υποθέσεις σεξουαλικών παρενοχλήσεων, κακοποιήσεων και εκμεταλλεύσεων “έλυσε” για πρώτη φορά ο γνωστός Κύπριος ηθοποιός Αντρέας Φυλακτού. Μίλησε δημόσια για την καταγγελία που υπέβαλε ενώπιον του Ειδικού Κλίμακίου του Αρχηγείου Αστυνομίας στην Χριστιάνα Αριστοτέλους και την εκπομπή “Με Αγάπη Χριστιάνα” και κάλεσε τους συναδέλφους του, να απευθυνθούν στις Αρχές για παρόμοια περιστατικά ώστε να γίνουν “ριζικές αλλαγές.”

Δείτε το βίντεο και στο τέλος το μήνυμα που στέλνει σε όλους με δάκρυα στα μάτια αναφέροντας “Ήρθε η ώρα, μην φοβάστε, μιλήστε”

Όταν έχασε τον ύπνο του…
Όπως ο ίδιος αναφέρει αφορμή για να καταθέσει τη δική του μαρτυρία στην Αστυνομία αποτέλεσε η δημόσια εξομολόγηση της ελληνίδας ηθοποιού Ζέτας Δούκα για σεξουαλική παρενόχληση.

“Από εκείνη την ημέρα και μετά, πέραν από το ότι επανέρχονταν οι μνήμες και έχασα τον ύπνο μου, είπα: “Αντρέα ναι, τώρα είναι η ώρα και εσύ να μιλήσεις” γιατί δεν γίνεται αυτοί οι άνθρωποι να συνεχίζουν το έργο τους με νέους φέρελπις, σπουδασμένους και μη ηθοποιούς γιατί τα άτομα που στοχεύουν είναι νέοι και έχουν όνειρα και θέλουν να μπουν σε έναν χώρο.”

“Πρέπει να σε δω γυμνό”
Ο κύριος Φυλακτού αναφέρθηκε σε περιστατικό κατά τα πρώτα του βήματα στην υποκριτική τέχνη, όταν καλέστηκε για ακρόαση στον προσωπικό χώρο Ελλαδίτη σκηνοθέτη που βρισκόταν στην Κύπρο για επαγγελματική συνεργασία, κάτι το οποίο δεν συνηθίζεται όπως λέει στον καλλιτεχνικό χώρο.

“Ξέρεις θα είναι γυμνός ο ρόλος και πρέπει να σε δω γυμνό. Και αφού σε δω γυμνό να σου βάλω κάποιες συνθήκες τις οποιές πρέπει να διεκπαιρεώσεις όντας γυμνός. Στη δική μου την περίπτωση το αντέκρουσα και σηκώθηκα και έφυγα. Όταν το μοιράστηκα αυτό το περιστατικό με συναδέλφους υπήρξε περίπτωση που ο συνάδελφος δεν το αντέκρουσε, όπως εγώ και να σηκωθεί να φύγει και κακοποιήθηκε σεξουαλικά. Από το ίδιο άτομο. Η μια περίπτωση έγινε στην Ελλάδα και η άλλη περίπτωση σεξουαλικής κακοποίησης στην Κύπρο.”

“Με έστειλε στο δωμάτιο του Λιγνάδη”
Ο ηθοποιός αναφέρεται στον ρόλο προσώπου που λειτουργούσε ως “διαμεσολαβητής” και τον οποίο χαρακτηρίζει επίσης ως θύτη,  πράγμα που διαπιστώθηκε στις συζητήσεις μεταξύ των επηρεαζόμενων ηθοποιών. Κατονομάζει επίσης τον Ελλαδίτη σκηνοθέτη Δημήτρη Λιγνάδη, ως το πρόσωπο στο οποίο θα βρισκόταν στο δωμάτιο του.

“Έστειλε συνάδελφο και κατέληξε στο να κακοποιείται είναι ο ίδιος που προσπάθησε να στείλει εμένα σε άτομο το οποίο αυτή τη στιγμή είναι από τα άτομα που ακούστηκαν στην Ελλάδα, εγώ όμως αρνήθηκα. Το θέμα όμως είναι όταν προσπάθησε να στείλει εμένα εγώ αρνήθηκα, πολύ πιθανόν το ίδιο να συνέβη σε άλλους συναδέλφους που να μην αρνήθηκαν. Στον άνθρωπο που προσπάθησαν να με στείλουν στο δωμάτιο του για πρόβες είναι ο Δημήτρης Λιγνάδης και μετά την άρνηση μου άλλαξαν πολλά στον εργασιακό μου χώρο.”

Ο Αντρέας Φυλακτού υποστηρίζει ότι μετά την άρνηση του να πάει στο δωμάτιο του Δημήτρη Λιγνάδη, είχε σοβαρές επιπτώσεις στον επαγγελματικό τομέα.

“Υποτίμηση, λασπολογία, κλείσιμο πόρτων.”

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ , ,

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ