Την παραμονή της Ελληνίδας Ευρωβουλευτή και πρώην Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύας Καϊλή στις φυλακές του Χάρεν για έναν ακόμη μήνα αποφάσισαν χθες οι δικαστικές Αρχές του Βελγίου, αρνούμενες το αίτημα αποφυλάκισής της με βραχιολάκι. Περνώντας τα Χριστούγεννα ως προσωρινά κρατούμενη, η κ. Καϊλή θα μείνει μακριά από την ανήλικη κόρη της, αλλά και από τους δυνητικούς απαγωγείς της, καθώς οι Βέλγοι δικαστές εκτιμούν ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος απαγωγής και μεταφοράς της στο Κατάρ, ενδεχόμενο το οποίο σόκαρε τη διεθνή κοινή γνώμη.

Ήδη, η είδηση της παράτασης της κράτησης της κ. Καϊλή κατά έναν μήνα έκανε αστραπιαία το γύρο του κόσμου ανάμεσα στα πρώτα θέματα της διεθνούς επικαιρότητας, ενώ δεκάδες δημοσιογράφοι και τηλεοπτικά συνεργεία ανέμεναν στωικά την ετυμηγορία του δικαστηρίου μετά την ωριαία απολογία της προς τις δικαστικές Αρχές, στη διάρκεια της οποίας η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής ήταν σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, αλλά επέδειξε, κατά πληροφορίες, διάθεση συνεργασίας. Η ίδια φέρεται να πρότεινε να αποφυλακιστεί με βραχιολάκι και να της αφήσουν στη διάθεσή της μόνο ένα τηλέφωνο, το οποίο δέχτηκε να παρακολουθείται από τις αρμόδιες αρχές, αλλά να έχει επαφή μόνο με το παιδί της. Όπως δήλωσε ο δικηγόρος της, ωστόσο, ο Εισαγγελέας τοποθετήθηκε λέγοντας ότι το παιδί δεν συνιστά λόγο αποφυλάκισης, κρίνοντας ως εκ τούτου ότι πρέπει να καταστεί προφυλακιστέα για έναν μήνα ακόμη.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Βέλγου εισαγγελέα, εάν η Εύα Καϊλή ασκήσει έφεση κατά της συγκεκριμένης απόφασης εντός 24 ωρών, θα εμφανιστεί ξανά ενώπιον του δικαστηρίου (σ.σ. Τμήμα Εξέτασης Εφέσεων) εντός 15 ημερών. Μάλιστα, η επίσημη ανακοίνωση αναφέρει μόνο τα αρχικά της κυρίας Καϊλή (Ε.Κ.), τονίζοντας ότι αποφασίστηκε η παράταση της κράτησής της για ένα μήνα. Ακόμη αναφέρει ότι δεν θα δοθούν, προς το παρόν, περισσότερες πληροφορίες, καθώς η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Βαρύ κλίμα από την αρχή

Στην περίπτωση, ωστόσο, που η κ. Καϊλή δεν ασκήσει έφεση, το αίτημά της να βγει από τη φυλακή με περιοριστικούς όρους θα επανεξεταστεί έπειτα από ένα μήνα, μολονότι ο συνήγορος υπεράσπισής της φαίνεται πως απορρίπτει το σχετικό ενδεχόμενο. Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν της Εισαγγελίας η κυρία Καϊλή (σ.σ. την αποκαλεί Ε.Κ.), βρέθηκε χθες ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου, στο πλαίσιο της μεγάλης έρευνας για την υπόθεση που αφορά οργανωμένο έγκλημα, διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν «στο πλαίσιο μιας ευρείας κλίμακας έρευνας της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας και της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας σχετικά με εικαζόμενη εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ένα άτομο εμφανίστηκε σήμερα το απόγευμα ενώπιον των προδικαστικών τμημάτων του Πρωτοδικείου στις Βρυξέλλες. Με την απόφασή του σήμερα (σ.σ. χθες) το πρωί, το προδικαστικό συμβούλιο παρέτεινε την προφυλάκιση της Ε.Κ. (σ.σ., Εύας Καϊλή) κατά ένα μήνα. Εάν ασκήσει έφεση κατά της απόφασης αυτής εντός 24 ωρών, θα εμφανιστεί ενώπιον του τμήματος κατηγορίας του Εφετείου Βρυξελλών εντός 15 ημερών». «Προς το συμφέρον της έρευνας, δεν θα δοθούν περαιτέρω πληροφορίες προς το παρόν. Ο Τύπος θα ενημερώνεται για τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση αυτή μέσω δελτίων Τύπου», καταλήγει η επίσημη ανακοίνωση, η οποία αποτύπωσε ευκρινώς το βαρύ κλίμα, το οποίο εντόπισαν οι δικηγόροι της Ευρωβουλευτή από τα πρώτα λεπτά της απολογίας της.

Πολιτική απόφαση

Μιλώντας στον ALPHA, ο δικηγόρος της είχε προδιαγράψει εν πολλοίς τα όσα θα επακολουθούσαν, εξηγώντας το σκεπτικό του Εισαγγελέα, κατά το οποίο η κυρία Καϊλή θα μπορούσε να πέσει θύμα απαγωγής από κατασκόπους του Κατάρ, εάν αποφυλακιζόταν με ηλεκτρονικό βραχιολάκι, όπως φέρονται να φοβούνται οι δικαστικές Αρχές του Βελγίου. Ο συνήγορός της απάντησε ευθέως στον Βέλγο εισαγγελέα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τότε, υπάρχει και ο κίνδυνος να στείλουν οι Καταριανοί στρατεύματα, για να καταλάβουν τις Βρυξέλλες και να μπορέσουν να απαγάγουν την κυρία Καϊλή», συμπεραίνοντας τελικά πως η απόφαση «δεν ελήφθη με αμιγώς νομικά κριτήρια, καθώς υπάρχουν επιρροές από τον Τύπο και πολιτικές». Ειδικότερα, μετά την ανακοίνωση της Εισαγγελίας η υπεράσπιση της κ. Καϊλή έκανε λόγο για «πολιτική απόφαση», απορρίπτοντας τη δυνατότητα έφεσης, τη στιγμή που πληροφορίες θέλουν τους Βέλγους δικαστές να θεωρούν ότι, εάν αποφυλακιζόταν, η κυρία Καϊλή ήταν ικανή να καταστρέψει στοιχεία κρίσιμα για την έρευνα.

Μετά το πέρας της κατάθεσής της χθες, οι δικηγόροι της υποστήριξαν, μιλώντας στο πλήθος των συγκεντρωμένων δημοσιογράφων, πως η ίδια είναι αθώα, δεν έχει δωροδοκηθεί και συνεργάζεται με τις Αρχές. Εντούτοις, το στοιχείο που «βάρυνε» στην απόφαση της βελγικής Δικαιοσύνης είναι τα χρήματα που βρέθηκαν στη βαλίτσα του πατέρα της, ενώ προσπαθούσε να διαφύγει από το ξενοδοχείο που διέμενε στις Βρυξέλλες, έπειτα από τηλεφώνημα που δέχθηκε από την κόρη του, κάτι που η ίδια φαίνεται να έχει παραδεχθεί, σύμφωνα με ιταλικά και βελγικά δημοσιεύματα.

7 Ευρωβουλευτές από την Καϊλή

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής φέρεται να κατονόμασε επτά συναδέλφους της ως εμπλεκόμενους στο μεγάλο σκάνδαλο του «Qatar-gate», για χρηματισμό από το Κατάρ, ενώ η ιταλική εφημερίδα «il Fatto Quotidiano» εντάσσει ανάμεσα σε αυτούς και τον Ιταλό Ευρωβουλευτή, Μπράντο Μπενιφέι.

Αναφερθείσα στο επίμαχο πρωινό της 9ης Δεκεμβρίου, η κ. Καϊλή φέρεται να κατέθεσε πως «προσπάθησα πρώτα να καλέσω τον Παντσέρι, ο οποίος μιλάει μόνο ιταλικά, αλλά δεν μπόρεσα να τον βρω. Στη συνέχεια, προσπάθησα να πάρω τον Μαρκ Ταραμπέλα, μετά την Μαρία Αρένα. Εκείνοι απάντησαν ότι δεν γνώριζαν, γιατί ο Παντσέρι δεν απαντούσε».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ,

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ