Με εκατοντάδες περιπτώσεις θανάτου λόγω του κορωναϊού στην Ευρώπη, ένας σημαντικός επιστήμονας στην Ολλανδία ανάφερε ότι θα ήταν ανόητο να πραγματοποιηθεί η φετινή Eurovision, εάν η εξάπλωση του ιού δεν τεθεί υπό έλεγχο.

Μιλώντας στην ολλανδική εφημερίδα AD, ο Ab Osterhaus, ένας κορυφαίος ολλανδός ιολόγος και εμπειρογνώμονας για τη γρίπη, αμφισβήτησε την απόφαση της διοργάνωσης να φέρει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους από όλο τον κόσμο στο Ρότερνταμ.

Πρέπει να λάβετε υπόψη το σενάριο ότι γεγονότα όπως ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν. Αλλά αυτό εξαρτάται από το πώς αναπτύσσεται ο κορωναϊός κατά την προσεχή περίοδο

Το ξέσπασμα και η εξάπλωση του κορωναϊού έχει ήδη αναγκάσει πολλές άλλες εκδηλώσεις υψηλού προφίλ να ακυρωθούν ή να αναβληθούν. Το φημισμένο καρναβάλι της Βενετίας, το οποίο επρόκειτο να ολοκληρωθεί στις 25 Φεβρουαρίου, έκλεισε δύο μέρες νωρίτερα. Και το Παγκόσμιο Συνέδριο Κινητών Τηλεφώνων – το οποίο θα ξεκινήσει στις 24 Φεβρουαρίου στη Βαρκελώνη – ακυρώθηκε εξ ολοκλήρου.

Οι διοργανωτές μεγάλων εκδηλώσεων αργότερα μέσα στο έτος έχουν ήδη αλλάξει σχέδια. Το Grand Prix της Κίνας Formula One, που έχει προγραμματιστεί για τον Απρίλιο, έχει αναβληθεί για περαιτέρω ειδοποίηση. Ο Dick Pound, ανώτερος υπάλληλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, δήλωσε ότι η τελική απόφαση εάν θα πραγματοποιηθεί η φετινή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο θα παρθεί μέχρι το τέλος Μαΐου.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο ιός επιβιώνει περισσότερο σε κρύο καιρό. Υπάρχουν ελπίδες ότι καθώς οι θερμοκρασίες θα αυξηθούν την άνοιξη και το καλοκαίρι, ο αριθμός των νέων λοιμώξεων θα επιβραδυνθεί. Η Eurovision, βέβαια, δεν είναι παρά το Μάιο.

Στις 24 Φεβρουαρίου ένας εκπρόσωπος της πόλης του Ρότερνταμ δήλωσε στο AD ότι αξιολογεί την κατάσταση.

Παρακολουθούμε τα πάντα στενά και είμαστε έτοιμοι για όλους τους πιθανούς κινδύνους και απειλές. Με βάση τα παραπάνω, γίνεται μια εκτίμηση ως προς το εάν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα. Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς για να σχολιάσουμε πιθανά σενάρια

Στις 25 Φεβρουαρίου, ο εκπρόσωπος Τύπου της Eurovison, Danny Vormer δήλωσε ότι ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός παίρνει την καθοδήγησή του από το RIVM – το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος – και όχι από τον κ. Osterhaus.

Αυτός ο άνθρωπος είναι αναμφισβήτητα καλός στη δουλειά του, αλλά ακολουθούμε το RIVM. Οι συμβουλές τους μας οδηγούν και αν λένε ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη απειλή, τότε θα αναλάβουμε δράση. Είναι πολύ νωρίς τώρα. Η EBU, βέβαια, έχει εμπειρία στον προγραμματισμό καταστάσεων κρίσης. Έχει πάντα εφεδρικό σχέδιο εάν η πόλη υποδοχής χτυπηθεί από τρομοκρατία, ακραία καιρικά φαινόμενα, φυσική καταστροφή ή άλλες περιστάσεις που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν το φεστιβάλ. Εάν η δημόσια εμφάνιση της εκδήλωσης ακυρωθεί, εξακολουθεί να είναι πιθανό ο διαγωνισμός να γίνει υπό κάποια άλλη μορφή – είτε πρόκειται για μετεγκατάσταση σε κάποιο τηλεοπτικό στούντιο είτε σε μια άδεια αρένα. Αλλά ας μην ξεπεράσουμε τον εαυτό μας. Ελπίζουμε ότι η επιδημία θα επιβραδυνθεί και ότι οι επιστήμονες και οι αρχές θα μπορούν να συνεργαστούν για να το τερματίσουν

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ,

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ