Ο Νικήτας Τσακίρογλου υποδύεται με μεγάλη ταπεινότητα και πυγμή τον Άγιο Αρσένιο τον Καππαδόκη, πνευματικό πατέρα και οδηγό των Φαρασιωτών, ο οποίος σημάδεψε τη ζωή του Αγίου Παϊσίου.

Γιατί είπατε το «ναι» σε αυτήν τη σειρά;

Γιατί το να υποδυθώ τον Άγιο Αρσένιο ήταν μεγάλη ευλογία και μακάρι να γίνουν και άλλες θρησκευτικού περιεχομένου σειρές, με άλλους Αγίους της Ορθοδοξίας μας. Η Ελλάδα γέννησε ανθρώπους που αξιώθηκαν με την αγιοσύνη, καθώς στεφανώθηκαν με την υπομονή τους, την ομολογία πίστης και τα μαρτύριά τους από τον Κύριο. Όταν μου έγινε η πρόταση για τη σειρά, είδα πρώτα από όλα αν ενδιαφέρει εμένα, αν είναι σημαντική, ποιοι θα είναι οι συντελεστές και το καστ. Όταν διαπίστωσα την ποιότητα και είδα τα διακριτικά της, είπα το «ναι».

Πώς προσεγγίσετε τον Άγιο Αρσένιο τον Καππαδόκη;

Κατ’ αρχάς, διάβασα πάρα πολλά βιβλία για το βίο του. Είναι ένας σύγχρονος Άγιος της Χριστιανοσύνης και είναι πολύ τιμητικό για μένα να υποδύομαι αυτόν το φωτεινό ποιμένα, ιεράρχη και στύλο της Ορθοδοξίας. Ήταν μεγάλο προσωπικό στοίχημα να πλησιάσω σεναριακά τη μορφή του Αγίου, την ιστορία του και το ήθος του και όλα αυτά έγιναν με σεβασμό προς τη ζωή του. Μόνο και μόνο που συμμετείχα σε αυτήν τη σειρά είναι για μένα δώρο ζωής. Μέσα από το βίο των Αγίων μας, που πέρασαν τόσα μαρτύρια, γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι.

Για τον Άγιο Παΐσιο τι ξέρατε;

Ο Άγιος Παΐσιος είναι επίσης ένας σύγχρονος Άγιος, ένας Αγιορείτης γέροντας που αγαπήθηκε πάρα πολύ από τον κόσμο και χαριτώθηκε από τον Χριστό μέχρι και να θαυματουργεί. Πόσο ευλογημένοι ήταν αυτοί που τον συνάντησαν, που μίλησαν μαζί του στο Άγιον Όρος, που φίλησαν ως πνευματικά του παιδιά το χέρι του, που τους είπε με το προορατικό του χάρισμα τι θα γίνει στο μέλλον, που τους φώναξε με το όνομά τους ενώ δεν τους γνώριζε, που τους φανερώθηκε! Πολύ θα ήθελα να μου συμβεί αυτό.

Πιστεύω πολύ στην Ορθοδοξία και τρέφω μεγάλο σεβασμό για την ιεροσύνη. Με από τη σειρά αυτή, βάλαμε ένα καλό θεμέλιο ώστε να φανεί η ζωή και το έργο του Αγίου Παϊσίου και μέσα από αυτό ελπίζω να παραδειγματιστούμε και να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Ο Άγιος Παΐσιος είχε τον Άγιο Αρσένιο μέντορά του.

Ο Άγιος Αρσένιος τον βάφτισε και είπε «θα αφήσω πίσω μου έναν καλόγερο στο πόδι μου όταν φύγω από τη ζωή», όπως και έγινε. Ο Άγιος Αρσένιος ήταν ο ποιμενάρχης, ο ηγέτης των ξεριζωμένων από την Καππαδοκία, που τους κυνηγούσαν οι Τούρκοι να τους σφάξουν. Οδήγησε το ποίμνιό του στην Ελλάδα, στην Κέρκυρα, όπου και άφησε τη ζωή του στον Θεό.

Τι είναι οι Άγιοι για τους πιστούς;

Οι κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν του Κυρίου μας. Είναι μεγάλη ανάγκη του καθένα μας να προστρέξει σε Αυτούς και να επικαλεστεί στις δύσκολες στιγμές τη χριστιανοσύνη, να ισορροπήσουμε τα μέσα μας, να καταλαγιάσουμε την εσωτερική μας φωνή με Άγιο Φως και να νιώσουμε ξανά ελπίδα. Η Ελλάδα «εξάγει» σύγχρονους Αγίους και δίνει στην ανθρωπότητα το φως τους. Έχουμε τόσα σημαντικά προσκυνήματα στην Ελλάδα, η χώρα μας είναι βαθύτατα δεμένη με την Ορθοδοξία. Με τη βοήθεια των Αγίων μας, ατσαλώνεται η πίστη απέναντι στις δοκιμασίες του Κακού, απέναντι στα εμπόδια της ζωής.

Δυστυχώς, η σημερινή κοινωνία έχει ξεφύγει πάρα πολύ. Βία, εγκληματικότητα… Είναι πολλά τα αμαρτήματά μας και η γενιά μας, πάρα τα όσα μας συμβαίνουν και τις τόσες συμφορές, φαντάζει αμετανόητη. Ο Κύριος κάτι περιμένει από εμάς για να μας συγχωρέσει· τη μετάνοια, την πίστη μας, την αγάπη μας. Πρέπει να ξανασυναντήσουμε τον Χριστό, να τον βρούμε και να τον βάλουμε στη ζωή μας. Πρέπει σε όλες τις συμφορές που συμβαίνουν, να μην απομακρυνόμαστε από τον Χριστό, αλλά να προστρέχουμε σε Αυτόν για να σωθούμε. Πρέπει να λέμε συχνά τη φράση «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με».

Έχετε επισκεφθεί το Άγιον Όρος;

Έχω πάει και θέλω να πάω ξανά, γιατί φεύγοντας από εκεί, ένιωσα έναν καθαγιασμό, ένα φωτισμό, μια καθαρότητα. Ήμουν θυμάμαι στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας και το Άγιον Όρος ήταν για εμένα και φίλο μου, συμμαθητή και μετέπειτα σκηνοθέτη Σπύρο Ευαγγελάτο ένας στόχος ζωής να το επισκεφτούμε, πράγμα το οποίο και κάναμε. Εκεί προσκυνήσαμε τη Χάρη της Παναγίας μας σε πολλές μονές και βρήκαμε φωτεινούς διδάσκαλους.

Ένιωσα μετά από αυτό το οδοιπορικό στα μοναστήρια και το προσκύνημα των εικόνων της Θεοτόκου μας μια καθαρότητα. Πιστεύω πολύ στον Θεό, σε όλους τους Αγίους μας και έχω μεγάλη αγάπη στον Χριστό μας, γιατί με τη σταυρική θυσία Του πήρε όλες τις αμαρτίες μας και νίκησε το σκότος, το θάνατο, οδηγώντας μας στην αιώνια ζωή και την ανάσταση. Ο μεγάλος φόβος του ανθρώπου, ο υπαρξιακός, νικήθηκε με την Ανάσταση του Θεανθρώπου. Ο λόγος του Χριστού είναι λόγος αγάπης, αλληλεγγύης και συγχώρεσης.

ΠΗΓΗ: 7ΜΕΡΕΣTV

Πρώτη δημοσίευση στο Hello Magazine

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ,

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ