Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλάζουν τόσα πολλά στο σώμα που είναι σχεδόν απίστευτο. Σωματικά και ψυχολογικά, οι αλλαγές είναι πολλές. Μία από τις πιο δημοφιλείς είναι οι λιγούρες που θα έχεις για φαγητά που ίσως μέχρι τότε δεν ήθελες, ή σε συνδυασμούς που θα κάνουν τους γύρω σου να σε κοιτούν περίεργα.

Ακόμα και πριν το θετικό τεστ εγκυμοσύνης μπορεί να παρατηρήσεις αλλαγές στην όρεξή σου. Σίγουρα κάποια τρόφιμα που λάτρευες, τώρα δεν θες καν να είναι κοντά σου, ενώ θα συμβεί και το αντίθετο. Μάλιστα, καταλυτικό ρόλο θα έχει και η όσφρησή σου σε αυτό.

AdTech Ad
Πότε ξεκινούν

Με γνώμονα πως κάθε σώμα είναι διαφορετικό, υπάρχει ένας μέσος όρος που αναφέρει πως προς το τέλος του πρώτου τριμήνου θα παρατηρήσεις αυτές τις αλλαγές στην όρεξή σου. Θα δεις μία κορύφωση κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου και στο τρίτο θα σταματήσουν.

Που οφείλονται

Μέχρι στιγμής, μόνο θεωρίες υπάρχουν για τον λόγο που προκαλούνται.

  • Οι ορμόνες έχουν και εδώ τον κύριο λόγο. Οι αλλαγές στα ορμονικά επίπεδα κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου είναι ο «συνήθης ύποπτος».
  • Οι διατροφικές ανάγκες που αλλάζουν μπορεί να είναι ακόμα ένας λόγος. Οι έγκυες έχουν ανάγκη για περισσότερο σίδηρο και ασβέστιο και είναι πιθανό τα φαγητά που ορέγεσαι να είναι πλούσια σε αυτά τα δύο.
  • Όμως, δεν πρέπει να παραλείπουμε και την ανάγκη του comfort food. Μπορεί απλά να θες να φας αυτό που σου αρέσει και σε κάνει να νιώθεις καλά.
Τα φαγητά με την περισσότερη…ζήτηση

Υπάρχει μία μεγάλη γκάμα τροφών και συνδυασμών μέσα στον φάκελο ‘λιγούρες εγκυμοσύνης’. Κάποιες γυναίκες προτιμούν να φάνε φρούτα με το ψάρι τους, ενώ κάποιες άλλες θέλουν να τρώνε από ένα φρούτο συνεχώς. Φαίνεται πως τα γλυκά, φαγητά με πολλούς υδατάνθρακες -όπως τα τσιπς και η πίτσα-, φαγητά με πλούσια σε πρωτεΐνες και φρούτα, είναι τα τέσσερα πιο συνηθισμένα.

Όμως, εξίσου δημοφιλή είναι: Πίκλες, fast food, παγωτό, χυμός, λαχανικά και σοκολάτα.

Οι συνδυασμοί

Πολύς λόγος γίνεται και για τους περίεργους συνδυασμούς που κάνουν μερικές έγκυες. Γι’ αυτούς ‘υπεύθυνές’ είναι οι αλλαγές στη γεύση και την όσφρηση λόγω της κύησης.

Πηγή: 4moms.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ , , , ,

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ